homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastSabbatical als trend in popmuziek
03 maart 2004 - Algemeen Dagblad

Het begint mode te worden in de popmuziek: een sabbatical. Na de Golden Earring en De Dijk knijpt nu Nederpopgroep Van Dik Hout, bekend van hits als Stil in mij en Alles of niets, er een jaar tussenuit. ”Even de batterij opladen.”

De Golden Earring, De Dijk en nu Van Dik Hout. De sabbatical wordt een trend in de Nederpop.
Martin Buitenhuis (35), zanger van Van Dik Hout: ”We bevinden ons inderdaad in een select gezelschap. Maar een trend? Wij zijn nu precies tien jaar bezig en dan is het goed om de batterij weer even op te laden. Voor bands als de Earring en De Dijk geldt natuurlijk hetzelfde. Die zijn al zo lang en zo intensief bezig dat het soms verstandig is even rust te nemen.” Wat is voor jullie de reden om een jaar te stoppen?
”Tien jaar vol live-optredens is best lang. Tegelijkertijd gaat zo'n periode waarin van alles gebeurt in een roes aan je voorbij. Verder is er met zo'n vol toerschema weinig ruimte om liedjes te schrijven. Voor de creativiteit is deze break daarom zeker goed.” Voor de zekerheid: er is toch geen ruzie in de band?
”Nee, hoor. Tenminste: niet meer dan normaal. Eind 2005 hopen we weer fris aan de volgende tien jaar Van Dik Hout te beginnen.” Komen die tien jaar er wel? Van Dik Hout zou niet de eerste band zijn bij wie een tijdelijke pauze zo goed bevalt dat het een permanente wordt.
”Daar ben ik bij ons niet bang voor. En gebeurt het wel, dan is dit jaar ook goed geweest. Maar maak je geen zorgen: we komen straks gewoon weer bij elkaar.” Wat gaan jullie doen in dat vrije jaar?
”Eigenlijk hebben we maar zes maanden een echt lege agenda. Daarna beginnen we weer met werken aan een nieuwe plaat. Ik ga na ons laatste optreden in november een tijdje naar New York. Lekker rondkijken en een beetje schrijven. De andere bandleden hebben vergelijkbare, meer vage, plannen.” Niet bang om na een jaar afwezigheid te merken dat de helft van je fans is verdwenen?
”Nee, ik heb voldoende vertrouwen in onze staat van dienst om dit te doen. We hebben als band nu een constant niveau bereikt. Ik weet best dat de fans ons zullen missen, maar ze moeten anders ook een tijdje zonder ons als we aan een nieuwe plaat werken.” Misschien bevalt die sabbatical wel zo goed, dat jullie net als De Dijk binnen vier jaar weer een lange vakantie willen.
”Haha, dat denk ik niet. Wij doen het om de tien jaar. Dan ben ik 45 en er vast wel weer aan toe.”
Meer adempauzes in de muziekwereld
Van Dik Hout is niet de eerste Nederlandse band die 'er even tussenuit gaat'. Wie gingen de Helderse popgroep voor?
1. Golden Earring. De Haagse rockers willen eind 1999 'meer tijd voor hun gezinnen' en lassen een pauze in. De band is na 110 optredens dat jaar doodmoe. Met een groot concert wordt het rustjaar ingeluid.
2. Krezip. Ook jonge rockers kunnen snakken naar een break. Krezip neemt na het succes van debuutalbumNothing less drie maanden vrij om bij te komen. Zangeres Jacqueline Govaert geeft haar stem rust.
3. De Dijk. Kampioen sabbaticals is zonder twijfel De Dijk. In 1999 is het aangekondigde sabbatsjaar nog reden voor speculaties over het uiteengaan van de groep, maar deze komt gewoon terug en gaat er in 2004 weer tussenuit.
4. Bettie Serveert. De Nederlandse rockband die ook in de VS furore maakte, heeft eind 2001 genoeg van de vele optredens. Een jaar lang werken aan individuele projecten geeft de groep voldoende energie om met een nieuwe plaat te komen.
5. De Kast. Hoe een lange rustpauze kan verworden tot een definitief einde. Zanger en boegbeeld Syb van der Ploeg wil in 2002 de ruimte voor een Engelstalig project. Met een nieuwe zanger proberen de resterende bandleden het gat te vullen. Tevergeefs.


Geschreven door: Stefan Raatgever


Rotterdams Dagbl.
Huub van der Lubbe, zanger én dichter
Parool
'Muzikanten dansen niet,'............
ANP
Het uur van de Wolf: Frédérique Spigt
Telegraaf
De Dijk kan het niet alleen
www.nu.nl
De Dijk gaat weer optreden
Algemeen Dagblad
De Dijk is weer helemaal fit
Algemeen Dagblad
De Dijk maakt rentree in Ahoy'
Rijn en Gouwe
Huub van der Lubbe: meer dan liedjes alleen
Apeldoornse Courant
‘Binnen zonder kloppen‘
BN/DeStem
Victor Löw en Huub van der Lubbe in sf-film
ANP
Victor Löw en Huub van der Lubbe in sf-film
De Gelderlander
Liedjes zijn de zwakke schakel in optreden van drie dichtende vrienden
De Gelderlander
Titaantjes in het theater
BN/DeStem
Vijftig producties op nieuwe Parade
Rotterdams Dagbl.
Een dichtende Huub van der Lubbe
De Stentor
Huub van der Lubbe heeft zijn dichtdiploma
Rotterdams Dagbl.
Poëzie met Van der Lubbe
NRC Handelsblad
`We zijn niet zo heilig met elkaars teksten'
BN/DeStem
Huub van der Lubbe
Dagblad v/h Noorden
Huub van der Lubbe / Concordia
Brabants Dagblad
Huub van der Lubbe: ’De Dijk, dat ken ik nu wel’
Algemeen Dagblad
Sabbatical als trend in popmuziek   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982