homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastHuub van der Lubbe: meer dan liedjes alleen
20 september 2004 - Rijn en Gouwe

Versterkte gedichten door Huub van der Lubbe met Concordia. Gezien: zaterdagavond in Parktheater Alphen. Ook te zien: 15 oktober in Goudse Schouwburg, 25 november in Leidse Schouwburg. Tournee tot en met 30 december.

ALPHEN - De gastheer verschijnt, boven aan de tribune, tussen het publiek. En in een licht Amsterdams accent horen zijn gasten het begin van zijn declamatie: `Spreek me tegen als ik het niet goed zie, maar is het leven geen zombie-leven?' Al verkondigend loopt Huub van der Lubbe tussen de volle rijen door naar beneden, richting het mistige podium dat als een jazzclub in veloursrood licht schemert. En als hij erop is aangekomen, is hij alweer een stuk verder in zijn hardop uitgesproken filosofie over het leven: `Hoe moet het verder met 't leven?' Door de zaal klinkt zachtjes gegniffel, het publiek hoorde duidelijk de lichte spot in de betogende stem.
Daarmee is de toon van de zaterdagavond in het Parktheater in Alphen meteen gezet. Van der Lubbe, vooral bekend als de zanger van popgroep De Dijk, is een leuke gastheer. Sjiek in pak gestoken met mooie, lichtglanzende dieppaarse stropdas filosofeert hij over het leven, liefde, verlangens en dromen. Maar hij relativeert ook de verschillende levensonderwerpen en hij laat zich er luchtig over uit. In plaats van de gebruikelijke kanonslagen van muziekklanken in de concerten met zijn popgroep, brengt hij in deze theatervoorstelling vaak gesproken woord in creatief taalgebruik. Samen met zijn twee dichtersvrienden Jan Robijns en Bart de Ruiter geeft hij, onder hun gezamenlijke naam Concordia, een avondje humoristische en jongensachtige gedichten ten gehore.
Minimaal evenveel liedjes op teksten van eveneens het collectief worden er ook gespeeld, waarbij Robijns achter de piano kruipt en De Ruiter de contrabas ter hand neemt. Zanger Van der Lubbe tokkelt ook menigmaal mee op gitaar, wat hem veel plezier doet, zegt hijzelf. ,,Bij De Dijk mag ik dat nooit'', grapt hij.
De liedjes die Concordia brengt, variëren in stijl: de gitaarpop van `Recht door zee' wordt gevolgd door `Als ik later groot ben, dat klinkt alsof het voor een cabaretshow is gecomponeerd. Na de countrystijl van `Geef me het zout' loodst de band met `Mijn hart kan dat niet aan' het publiek een pianobar binnen. Toch is er een constante klank door het hele liedjesprogramma heen die altijd licht is, luchtig van toon, ironisch en ietwat theatraal.
Van der Lubbe toont zich in dit programma met Concordia een artiest die ook weet een uitvoering aan publiek te brengen dat op meer stoelt dan liedjes alleen. Het effect is betrekkelijk eenvoudig, zonder bombastische showelementen of speciale effecten. Zo is bijvoorbeeld het lichtgebruik op een rustige, maar voldoende mooie manier toegepast. Ook sober is de toneelhouding van Van der Lubbes: geen gebaar te veel of dat te ver doorschiet. Hij gedraagt zich ook gelukkig nooit te toneelmatig dramatisch. De muziekarrangementen voor de vijfkoppige band - waaronder drie gastmusici - zijn intiem en veelal in midtempo. Een werkelijk meeslepende accordeonsolo wordt door Gert Wantenaar gebracht tijdens `Mooier dan nu zal het nooit gaan', een liedje in de stijl van Ibrahim Ferrer, dat samen met `Iemand als jij' de twee meest romantische liedjes van de avond zijn.
Van der Lubbe en Concordia brengen een `wij ouwe jongens-programma' met muzikale en humorvolle elementen in een consistente en fijne uitvoering.


Geschreven door: Lok Chan


Rotterdams Dagbl.
Huub van der Lubbe, zanger én dichter
Parool
'Muzikanten dansen niet,'............
ANP
Het uur van de Wolf: Frédérique Spigt
Telegraaf
De Dijk kan het niet alleen
www.nu.nl
De Dijk gaat weer optreden
Algemeen Dagblad
De Dijk is weer helemaal fit
Algemeen Dagblad
De Dijk maakt rentree in Ahoy'
Rijn en Gouwe
Huub van der Lubbe: meer dan liedjes alleen
Apeldoornse Courant
‘Binnen zonder kloppen‘
BN/DeStem
Victor Löw en Huub van der Lubbe in sf-film
ANP
Victor Löw en Huub van der Lubbe in sf-film
De Gelderlander
Liedjes zijn de zwakke schakel in optreden van drie dichtende vrienden
De Gelderlander
Titaantjes in het theater
BN/DeStem
Vijftig producties op nieuwe Parade
Rotterdams Dagbl.
Een dichtende Huub van der Lubbe
De Stentor
Huub van der Lubbe heeft zijn dichtdiploma
Rotterdams Dagbl.
Poëzie met Van der Lubbe
NRC Handelsblad
`We zijn niet zo heilig met elkaars teksten'
BN/DeStem
Huub van der Lubbe
Dagblad v/h Noorden
Huub van der Lubbe / Concordia
Brabants Dagblad
Huub van der Lubbe: ’De Dijk, dat ken ik nu wel’
Algemeen Dagblad
Sabbatical als trend in popmuziek   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982