homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastDe Dijk is weer helemaal fit
20 september 2004 - Algemeen Dagblad

Eerste concert in 14 maanden in Rotterdamse Ahoy' Het tweede sabbatical year van De Dijk loopt op z'n eind. De groep maakt op 23 januari volgend jaar zijn rentree met een concert in de Rotterdamse Ahoy'. Zanger Huub van der Lubbe: ”Ik verlang weer naar lekker beuken.”

Amsterdam -Huub van der Lubbe had het jaren van tevoren aangekondigd bij zijn collega's. 2004 zou voor hem weer een jaar zonder optredens met De Dijk worden. Het sabbatical year, zoals de band dat eerder in 1999 nam, was hem goed bevallen. Net als toen, was er dit jaar ruimte voor eigen projecten. Van der Lubbe gebruikte die voor een theatertournee en om een soloplaat, Concordia, te maken.
Maar volgend jaar gaat De Dijk weer los. De rentree van de groep -die grote successen vergaarde met nummers als Binnen zonder kloppen, Nergens goed voor en Als ze er niet is en wordt beschouwd als één van de beste live bands van ons land -is op 23 januari 2005 in Ahoy' in Rotterdam, onthult Van der Lubbe. Het is dan meer dan 14 maanden geleden dat de band optrad. ”Mooi om zo weer terug te komen. Het is een statement: we zijn weer begonnen. Het is ook handig: als we moeten beginnen in clubs duurt het een jaar voordat iedereen weet dat we weer spelen.”
Ook na het rustjaar van 1999 gaf De Dijk een concert in Ahoy'. Ook trad de band op in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam. Ahoy' zat niet helemaal vol. Toch vertrouwt Van der Lubbe er op dat de zaal, die 10.000 mensen kan hebben, goed wordt bezet. ”Ik merk dat sommige fans echt de maanden aftellen voordat we weer beginnen. Als er maar 2000 kaarten worden verkocht, trek ik me dat erg aan. Dan hebben we onze hand overspeeld. Maar in 25 jaar De Dijk hebben we een vaste groep liefhebbers opgebouwd. Mensen die elkaar op onze muziek leerden kennen, nemen inmiddels hun kinderen mee.”
De band werkt op dit moment rustig aan een nieuwe plaat die in mei moet uitkomen. De voorbereidingen verliepen tot nu toe zonder Van der Lubbe. Hij is bezig met zijn theatertournee. ”De jongens hebben flink wat nummers klaar. Dat verraste me. Hoe zit het met de teksten, vroeg ik me af. Die maak ik doorgaans. Maar ze gebruiken oude stukken van mij of putten uit mijn dichtbundel. Nee, dat vind ik helemaal niet erg. Het is altijd moeilijk het eerste liedje van een nieuwe plaat te schrijven.”
Met het nemen van een jaar rust zette De Dijk in 1999 een trend. Al snel volgden andere grote namen. Eerst de Golden Earring, toen Krezip, Bettie Serveert en vanaf november ook Van Dik Hout. Van der Lubbe: ”Ik begrijp hen goed. Trots was ik toen Barry Hay van de Earring zei 'We gaan er, in navolging van De Dijk, een jaar tussenuit.' Het is voor bands vaak goed even uit elkaar te gaan.”
De redenen voor een pauze komen vaak op hetzelfde neer: eindelijk tijd voor iets anders. Of meer clichématig: even de batterij opladen. ”Deze tweede break was een langgekoesterde wens van mij”, vertelt Van der Lubbe. ”Ik heb lang gezeurd bij mijn De Dijkcollega's. Ik wilde graag een jaar met m'n dichtclubje uit het café toeren. Het mocht. De jongens houden kennelijk toch wel erg van me.”
Serieuzer: ”Na 20 jaar met telkens 120 optredens, dreigden we met De Dijk soms het plezier te verliezen. Gelukkig is dat nooit gebeurt. Het mag ook niet. Het publiek verdient altijd het volle pond.” Van der Lubbe geniet nog erg van zijn theatertournee. ”Iedereen luistert aandachtig. Daar geniet ik van.” Maar het rockpodium begint weer te lonken. ”Als ik eind december klaar ben, verlang ik weer naar lekker beuken. Naar meezingende en dansende mensen. Naar publiek dat als ik te lang praat, roept: Huub, niet lullen, maar spelen!”
Wat biedt De Dijk zijn fans bij terugkeer op het podium? Van der Lubbe verwacht nog weinig van de nieuwe plaat te spelen. ”Daar zit niemand op te wachten. Je moet het reünie-karakter van zo'n concert niet aantasten. Bezoekers willen hun grote favorieten en die krijgen ze.” En daarna? Er binnen een paar jaar weer uit voor een sabbatical? ”Nee”, zegt Van der Lubbe beslist. ”Daar moet ik voorlopig even m'n mond over houden, geloof ik.”
De Dijk in Ahoy': zondag 23 januari 2005. De kaartverkoop begint aanstaande zaterdag.

Huub van der Lubbe: ”Ik zal voorlopig mijn mond houden over een sabbatical.”

Geschreven door: Stefan Raatgever


Rotterdams Dagbl.
Huub van der Lubbe, zanger én dichter
Parool
'Muzikanten dansen niet,'............
ANP
Het uur van de Wolf: Frédérique Spigt
Telegraaf
De Dijk kan het niet alleen
www.nu.nl
De Dijk gaat weer optreden
Algemeen Dagblad
De Dijk is weer helemaal fit
Algemeen Dagblad
De Dijk maakt rentree in Ahoy'
Rijn en Gouwe
Huub van der Lubbe: meer dan liedjes alleen
Apeldoornse Courant
‘Binnen zonder kloppen‘
BN/DeStem
Victor Löw en Huub van der Lubbe in sf-film
ANP
Victor Löw en Huub van der Lubbe in sf-film
De Gelderlander
Liedjes zijn de zwakke schakel in optreden van drie dichtende vrienden
De Gelderlander
Titaantjes in het theater
BN/DeStem
Vijftig producties op nieuwe Parade
Rotterdams Dagbl.
Een dichtende Huub van der Lubbe
De Stentor
Huub van der Lubbe heeft zijn dichtdiploma
Rotterdams Dagbl.
Poëzie met Van der Lubbe
NRC Handelsblad
`We zijn niet zo heilig met elkaars teksten'
BN/DeStem
Huub van der Lubbe
Dagblad v/h Noorden
Huub van der Lubbe / Concordia
Brabants Dagblad
Huub van der Lubbe: ’De Dijk, dat ken ik nu wel’
Algemeen Dagblad
Sabbatical als trend in popmuziek   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982