homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastHet Laaiend Vuur brandt nog steeds bij De Dijk
03 november 2003 - Internet Bode

BERGEN OP ZOOM - "Kijk, zo ziet succes er nou uit", zegt Huub van der Lubbe. En hij spreidt zijn armen richting het enthousiaste publiek in De Stoelemat. Een mooi moment tijdens een concert dat nog maar eens aantoont dat het Laaiend Vuur er ondanks de ruim 23 jaar dat de band bestaat er nog lang niet uit is. Misschien wel het beste optreden ooit op Bergse bodem gegeven. De Dijk en De Stoelemat, ze hebben - zeker de afgelopen twee jaar - een hechte band opgebouwd met elkaar. En die band kan voorlopig niet stuk, zo werd ten overvloede duidelijk tijdens het optreden van de Amsterdammers. Voorlopig het laatste op Bergse bodem, want 2004 zal voor De Dijk een jaar zonder concerten worden. Tijd voor een interview met bassist Hans van der Lubbe, exclusief voor de Bodes.

Bijna dertien jaar geleden betraden Huub van der Lubbe en zijn maatjes voor de eerste keer het podium van De Stoelemat. Het was tijdens een concert dat samen met The Scene en The Tröckener Kecks werd gegeven. Na verscheidene optredens tijdens de Poptocht Special keerden de Amsterdammers in september 2001 terug in de Bergse evenementenhal. Het werd een gedenkwaardig concert, drie dagen nadat de wereld in een shock was geraakt door de aanslagen in de Verenigde Staten. De Dijk bouwde een hechte band op het Bergse publiek door de optredens die toen volgden; september 2002, maart 2003 en nu - nauwelijks een half jaar later - dus weer. Wie dacht dat de popliefhebbers in Bergen op Zoom en omgeving uitgekeken waren op Van der Lubbe en consorten vergistte zich; ruim 1600 Dijkers zorgden voor een volle Stoelemat. Slotakkoord van een drukke week met de presentatie van Door; de titel van de nieuwe cd en gelijknamige dvd; een wel erg vroeg promotiebezoek bij de ochtendshow van Edwin Evers en een latertje bij Barend en Van Dorp. Vrijwel gelijktijdig met het concert in Bergen op Zoom werd er een special over de band uitgezonden.

Rock, blues en soul

Een concert van De Dijk staat garant voor een heerlijke avond Nederlandstalige rock 'n roll, blues en soul. Een avond ook die vrijwel steevast uitmondt in een Greatest Hits Festival. Want de band heeft in de 23 jaar zo'n uitgebreid repertoire opgebouwd dat er moeiteloos twee avonden vol met hoogtepunten kunnen worden gevuld. En dat was zaterdagavond in De Stoelemat niet anders. Vanaf het openingsnummer Alles Komt Terecht tot aan de uitgebreide toegift (met daarin klassiekers als Groot Hart en Niemand In De Stad) was het één groot feest der herkenning. Een swingende avond, waarin uiteraard De Hot Haarlemmerdijk Horns weer in verschillende nummers konden excelleren en zanger Huub van der Lubbe deed wat hij al meer dan twintig jaar doet; behalve een charismatisch zanger ook een uitstekend entertainer zijn. Het verhaaltje lijkt eenvoudig maar is het niet. Waar sommige Nederlandstalige bands blijven hangen in dromerige, soms wazige teksten is de band ook op dat punt uiterst herkenbaar. Soms recht voor zijn raap (Het voorprogramma was Kut zing men in Muzikanten Dansen Niet), dan weer getoonzette dichtkunst in Binnen Zonder Kloppen. (De avond valt in duizend stukken op de straten van de stad) Die succesvolle combinatie zal het publiek volgend jaar alleen op cd kunnen horen, want De Dijk heeft besloten om in 2004 de vrachtwagen vol apparatuur op stal te laten; het wordt een jaar zonder live optredens. Na een bezinningsjaar in 1999 nemen de Amsterdammers opnieuw gas terug. Gaat de leeftijd van de bandleden meespelen of, om in Dijk-termen te spreken: Het wordt steeds sneller donker, het wordt steeds vroeger laat?

Meer in het leven

Bassist Hans van der Lubbe moet lachen als hij met die vraag wordt geconfronteerd. "Neen, ik ben nog steeds heel gelukkig met het werk wat ik doe en heb nog genoeg energie. Wat we in de loop der jaren wel zijn gaan beseffen is, dat er meer in leven is dan alleen maar popmuziek. Er is meer dan rock and roll en De Dijk. Er zijn nog heel veel andere leuke dingen om te doen. Wat mijzelf betreft hoop ik een stel nieuwe nummers te maken, misschien ga ik met andere muzikanten wat projecten doen. Overigens liggen we als band niet helemaal stil, want De Dijk duikt volgend jaar de studio in voor een nieuwe cd." Dat verblijf in de opnamestudio duurt overigens hooguit een maand. "We zijn geen band die maanden tussen de studiomuren wil blijven. Dat komt omdat, wanneer we de studio in gaan, de nummers al helemaal af zijn. We weten bijna precies hoe ze moeten gaan klinken", legt Hans van der Lubbe uit. Al 23 jaar toert de band langs 's Heren wegen, zit er nog een uitdaging aan het tiende optreden in de sporthal van Volendam of de feesttent in Swalmen, om maar eens wat te noemen? "Het gaat niet om de locatie, maar om het publiek. Ze zien elke keer weer dat je beter wordt. Ik ben nu 51 jaar en wordt nog steeds gelukkig van het spelen van onze nummers. Geloof me, ik heb de tijd van mijn leven."

Geen stadionconcert

De bassist van De Dijk zit op zijn praatstoel, in dit geval een barkruk in de artiestenfoyer van De Stoelemat. Barpraat, maar wel met diepgang. "Weet je, we zijn 23 jaar geleden begonnen als klein bandje, we hadden niets. Behalve een droom. En op een gegeven moment ga je de zaak begrijpen, je maakt jezelf bepaalde eigenschappen eigen, je leert steeds beter muziek te maken. Elke keer als ik een stapje verder kom ben ik daar heel gelukkig mee. En dat doe ik al 23 jaar." De Amsterdamse formatie heeft alle grote concertzalen in Nederland al bespeeld, ligt de volgende uitdaging niet in een stadionconcert? "Misschien dat het er ooit nog eens van komt, maar momenteel is die behoefte bij de band niet aanwezig. Onze muziek en onze boodschap is heel persoonlijk, wanneer je voor 50.000 mensen speelt gaat dat persoonlijke karakter toch verloren." De band geeft tot het einde van het jaar nog wel enkele meerdaagse concerten; twee maal in Groningen, drie maal in Utrecht en maar liefst vijf optredens in het fameuze Paradiso. "Die zaal is toch het Walhalla voor een band; als The Rolling Stones daar graag willen optreden zegt dat genoeg, lijkt me." Het concert in De Stoelemat is al lang voorbij als de band zich langzaam maar zeker verzamelt voor de terugreis. Nog even een paar cd's signeren voor enkele hondstrouwe fans uit het zuiden van België, samen met de band uit het voorprogramma (de Bergse formatie A-Track) op de foto en dan is het tijd om de Bergse bodem te verlaten. Om ergens in 2005 terug te keren naar De Stoelemat, want dat is al vrijwel zeker. Huub van der Lubbe en zijn maatjes gaan de donkere Bergse nacht in met wat alcoholische versnaperingen voor onderweg. Slechte gewoontes zijn het hardnekkigst, zo was het toch?


NRC Handelsblad
Enerverende uren in Paradiso met popgroep De Dijk
Haagsche Courant
Dezelfde liedjes en toch anders
Rotterdams Dagbl.
De Dijk gunt pottenkijkers blik in studio
People & Music
Met je muziek, of lullenderwijs
Internet Bode
Het Laaiend Vuur brandt nog steeds bij De Dijk
De Gelderlander
De Dijk in Maas en Waalhal Druten
ANP
Nederlandse horrorfilm bekroond tot beste ter wereld
Brabants Dagblad
Kijkers-record voor 'De Cock en de moord op Elvis'
Apeldoornse Courant
Huub van der Lubbe vertelt en zingt op Taalmarkt in Brummen
Tracer
Huub van der Lubbe’s gevoel is nog lang niet weg
Apeldoornse Courant
Toppers op lezersfeest
BN/DeStem
Parkfeest groeit uit tot volksfeest
Dagblad Tubantia
De Dijk neemt opnieuw jaar vrij
Apeldoornse Courant
Battumse Bêkefeesten ouderwets gezellig
deRecensent.nl
Tussen droom en daad
BN/DeStem
Gewoon doen leek me saai
De Gelderlander
'Het zijn gedachten die ik vaak ook heb'
Onbekend
Eenzaam in stampvol café
Haagsche Courant
De Dijk staat live nog altijd als een huis
BN/DeStem
De Dijk hoeft niet te kloppen
Dagblad Tubantia
Dansen op De Dijk in Suriname
Rotterdams Dagbl.
De Dijk terug in het oude pathos
Rotterdams Dagbl.
De Dijk terug in het oude pathos
www.waterkant.net
De Dijk strijkt weer neer in Suriname
De Ware Tijd
De Dijk verzorgt wederom optreden in Suriname
Apeldoornse Courant
Huub hoopt ‘dat ik wat sense maak‘
Apeldoornse Courant
Huub van der Lubbe van De Dijk dicht voor vrede
Apeldoornse Courant
Huub van der Lubbe in Hasselt
Apeldoornse Courant
De Dijk-zanger Huub van der Lubbe in Hasselt   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982