homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastDezelfde liedjes en toch anders
12 november 2003 - Haagsche Courant

NIGHTTOWN Concert De Dijk in Rotterdam. Op 13 en 14 november. Aanvang 19.00 uur. De dvd 'Door' is vorige week verschenen. Zie ook: http://www.dedijk.nl Het eerste singletje van De Dijk, 'Bloedend Hart' uit 1982, verscheen op vinyl. Van een dvd had toen nog niemand gehoord. Maar twee decennia later ontkomt ook de formatie uit Zeedijk er niet meer aan.

'Door' bevat negentien gearrangeerde nummers die afgelopen september zijn opgenomen in Studio De Werf. Voorts bevat de dvd flitsen van recente concerten in Bloemendaal en Hoorn, korte interviews en een ludiek slot waarin De Dijk na afloop van het laatste optreden in de nacht naar huis keert. "De mensen kunnen er voorlopig mee door", zegt zanger Huub van der Lubbe, verwijzend naar het jaar 'sabbatical' dat de Amsterdammers voor 2004 hebben gepland. Met de dvd komt De Dijk volgens Van der Lubbe tegemoet aan de fans. "Er is ons vaak gevraagd of de fans repetities konden bijwonen. Dat hebben we altijd afgehouden. Dat is gewoon onze ruimte. Daar horen geen pottenkijkers bij. Voor deze keer hebben we een uitzondering gemaakt door camera's binnen te laten."

De regie en montage zijn verzorgd door Henk Haselager. Bewust zijn de beelden van de studiosessies niet in kleur geschoten. "Door het zwartwit te brengen, heeft de kijker het gevoel als een onzichtbare toeschouwer door de studio te lopen", vertelt drummer en producent Antonie Broek. Gedurende het spelen registreert het oog van de camera nauwkeurig wat ieder bandlid doet. Voor De Dijk was deze vorm van Big Brother even wennen. "Ach, je weet dat je bekeken wordt", zegt Van der Lubbe. "De grap is dat je van tevoren denkt dat je kunt acteren, maar dat houd je niet vol. Misschien dat je één nummer kan doen alsof je een leuke jongen bent, maar niet langer. Dat is maar goed ook, want dan gaat het tenminste echt om het spelen en zie je de echte interactie." De tracks op 'Door' zijn bijna allemaal bekend, maar ze klinken anders, omdat De Dijk ze in een nieuw jasje heeft gestoken. "Aan de originele nummers hebben we het een en ander toegevoegd. Dat is een proces geweest", legt Broek uit. "Sommige nummers zijn meer dan vijftien jaar oud. Op een gegeven moment ben je daar klaar mee. Maar als je het liedje op een andere manier speelt, verandert dat."

"Als een nummer een bepaald kader heeft, moet je zoveel mogelijk ruimte proberen te creëren voor improvisatie. Dan gaat het niet noodzakelijkerwijs om wat je speelt, maar om het moment te pakken en dat vast zien te houden. Als dat lukt kun je een nummer telkens een beetje anders spelen, terwijl je steeds hetzelfde doet."

"Mensen vragen ons wel eens: 'Heb je na honderdduizend keer niet genoeg van 'Bloedend hart'? Van tijd tot tijd heb ik het daarmee ook wel gehad. Maar als je een nummer een aantal jaren speelt, kun je of telkens hetzelfde doen of onderzoeken wat er nog meer in zo'n liedje zit. Als je daarin slaagt, kun je in principe van geen enkele song ooit genoeg krijgen."

Wie de tracklist bekijkt, concludeert snel dat 'Door' geen 'best of-schijf' is geworden. Hits als 'Mag het licht uit', 'Laat het vanavond gebeuren' en 'Dansen op de vulkaan' ontbreken. Bovendien kent het album één nieuw liedje: 'Huil maar niet'. "Het criterium was dat ze niet eerder op een live-cd hebben gestaan, in elk geval niet in deze versie", aldus Broek. "Dan vallen er een hoop af." Tot eind december doet De Dijk nog een serie concerten. Daarna zal het weer een tijdje stil worden rond het de groep; De Dijk heeft net als vier jaar terug opnieuw een sabbatsjaar ingelast. "Al voor ons jubileum in juni 2002 hadden we besloten het nog een keer te doen", vertelt Broek. "Het grappige is dat we nu nog steeds op het sabbatical in 1999 worden aangesproken. Natuurlijk gaat iedereen ook nu weer speculeren, maar de vorige keer al is gebleken dat De Dijk gewoon doorkan."

Voor wie daaraan twijfelt: eind 2004 wil de groep een nieuwe studio-cd af hebben. Broek: "Daar gaat de nodige tijd in zitten. Iedereen gaat z'n eigen dingen doen, maar we zullen regelmatig bijeenkomen in de studio. Het enige dat we niet doen is optreden."

Geschreven door: Vincent Okker


NRC Handelsblad
Enerverende uren in Paradiso met popgroep De Dijk
Haagsche Courant
Dezelfde liedjes en toch anders
Rotterdams Dagbl.
De Dijk gunt pottenkijkers blik in studio
People & Music
Met je muziek, of lullenderwijs
Internet Bode
Het Laaiend Vuur brandt nog steeds bij De Dijk
De Gelderlander
De Dijk in Maas en Waalhal Druten
ANP
Nederlandse horrorfilm bekroond tot beste ter wereld
Brabants Dagblad
Kijkers-record voor 'De Cock en de moord op Elvis'
Apeldoornse Courant
Huub van der Lubbe vertelt en zingt op Taalmarkt in Brummen
Tracer
Huub van der Lubbe’s gevoel is nog lang niet weg
Apeldoornse Courant
Toppers op lezersfeest
BN/DeStem
Parkfeest groeit uit tot volksfeest
Dagblad Tubantia
De Dijk neemt opnieuw jaar vrij
Apeldoornse Courant
Battumse Bêkefeesten ouderwets gezellig
deRecensent.nl
Tussen droom en daad
BN/DeStem
Gewoon doen leek me saai
De Gelderlander
'Het zijn gedachten die ik vaak ook heb'
Onbekend
Eenzaam in stampvol café
Haagsche Courant
De Dijk staat live nog altijd als een huis
BN/DeStem
De Dijk hoeft niet te kloppen
Dagblad Tubantia
Dansen op De Dijk in Suriname
Rotterdams Dagbl.
De Dijk terug in het oude pathos
Rotterdams Dagbl.
De Dijk terug in het oude pathos
www.waterkant.net
De Dijk strijkt weer neer in Suriname
De Ware Tijd
De Dijk verzorgt wederom optreden in Suriname
Apeldoornse Courant
Huub hoopt ‘dat ik wat sense maak‘
Apeldoornse Courant
Huub van der Lubbe van De Dijk dicht voor vrede
Apeldoornse Courant
Huub van der Lubbe in Hasselt
Apeldoornse Courant
De Dijk-zanger Huub van der Lubbe in Hasselt   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982