homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastDe Dijk gunt pottenkijkers blik in studio
11 november 2003 - Rotterdams Dagbl.

'Sommige nummers zijn meer dan vijftien jaar oud, daar ben je dan wel klaar mee' Rotterdam Het eerste singletje van De Dijk, 'Bloedend Hart' uit 1982, verscheen op vinyl. Van een dvd had toen nog niemand gehoord. Maar twee decennia later ontkomt ook de formatie uit Zeedijk er niet meer aan: een dvd, 'Door'.

Rotterdam _ De dvd 'Door' van De Dijk bevat negentien gearrangeerde nummers, die afgelopen september zijn opgenomen in Studio De Werf. Voorts bevat de dvd flitsen van recente concerten in Bloemendaal en Hoorn, korte interviews en een ludiek slot waarin De Dijk na afloop van het laatste optreden in de nacht naar huis keert.
"De mensen kunnen er voorlopig mee vooruit," zegt zanger Huub van der Lubbe, verwijzend naar het jaar 'sabbatical' dat de Amsterdammers voor 2004 hebben gepland. Met de dvd, waarvan de tracks op cd zijn verschenen, komt De Dijk volgens Van der Lubbe deels tegemoet aan de fans. "Er is ons vaak gevraagd of ze repetities konden bijwonen. Dat hebben we altijd afgehouden, dat is gewoon ónze ruimte. Daar horen geen pottenkijkers bij. Voor deze keer hebben we een uitzondering gemaakt door camera's binnen te laten."
De regie en montage zijn verzorgd door Henk Haselager. Bewust zijn de beelden van de studiosessies niet in kleur. "Door het zwart-wit te brengen, heeft de kijker het gevoel als een onzichtbare toeschouwer door de studio te lopen," vertelt drummer en producent Antonie Broek. Tijdens het 'spel' registreert het oog van de camera nauwkeurig wat ieder bandlid doet.
Voor de leden was deze vorm van 'Big Brother' in het begin even wennen. "Ach, je weet dat je bekeken wordt," zegt Van der Lubbe. "De grap is dat je van tevoren denkt dat je kunt acteren, maar dat houd je niet vol. Misschien dat je één nummer kan doen alsof je een leuke jongen bent, maar niet langer. En dat is maar goed ook, want dan gaat het tenminste echt om het spelen en zie je de echte interactie."
De tracks op 'Door' zijn allemaal bekende werken. Klinken doen ze anders, want De Dijk heeft de stukken in een nieuw jasje gestoken. "Het is een proces geweest waarin we wat toevoegingen aan de originele nummers hebben gedaan," legt Broek uit. "Sommige zijn meer dan vijftien jaar oud. Op een gegeven moment ben je daar klaar mee. Maar als je het liedje op een andere manier speelt, verandert dat."
"Als een nummer een bepaald kader heeft, moet je zoveel mogelijk ruimte proberen te creëren voor improvisatie. Dan gaat het niet noodzakelijkerwijs om wat je speelt, maar om hét moment te pakken en dat vast zien te houden. Als dat lukt kun je een nummer telkens een beetje anders spelen, terwijl je steeds hetzelfde doet.
Mensen vragen ons wel eens: 'heb je na honderdduizend keer 'Bloedend hart' spelen niet genoeg van dat lied?' Van tijd tot tijd heb ik het daarmee ook wel gehad. Maar als je een nummer een aantal jaren speelt, kun je telkens hetzelfde doen. Maar je kunt ook onderzoeken wat er in het nummer zit. Als je daarin slaagt, kun je in principe van alle tracks nooit genoeg krijgen."
Wie de tracklist bekijkt, ziet dat 'Door' geen 'Best of-schijf' is. Hits als 'Mag het licht uit', 'Laat het vanavond gebeuren' en 'Dansen op de vulkaan' ontbreken. Wel kent de album één nieuw liedje: 'Huil maar niet'. "Het criterium was dat ze niet eerder op een live-cd hebben gestaan, in ieder geval niet in die versie," motiveert Broek. "Dan valt een hoop af."
Tot eind december doet De Dijk nog een serie concerten in de Nederlandse popzalen. Daarna zal het weer een tijdje stil worden rond het de groep. Want de leden hebben, net als vier jaar terug, opnieuw een jaartje vrij af.
"Al voor ons jubileum in juni 2002 hadden we besloten om het nog een keer te doen," vertelt Broek. "Het grappige is dat we nu nog steeds over het sabbatical in 1999 worden aangesproken. Natuurlijk gaat iedereen nu speculeren, maar de vorige keer al is gebleken dat De Dijk doorkan." En voor wie daaraan twijfelt: eind 2004 moet De Dijk een nieuwe studio-cd af hebben. Broek: "Daar gaat ook de nodige tijd in zitten. Iedereen gaat z'n eigen dingen doen, maar we zullen regelmatig bijeenkomen in de studio. Het enige dat we niet doen is optreden."
De Dijk speelt donderdag 13 en vrijdag 14 november in Nighttown. Aanvang: 19.00 uur. Toegang: 16 euro, excl. lidmaatschap. De dvd 'Door' is onlangs verschenen bij Mercury.


Geschreven door: Vincent Okker


Zwolse Courant
Bennie Jolink doet niet Normaal
Algemeen Dagblad
Huub van der Lubbe is de onrust kwijt
Dagblad Tubantia
Dijk-zanger Huub van der Lubbe op pad met literair programma
Volkskrant
Bellen met Huub van der Lubbe
Dagblad Tubantia
Bennie Jolink komt solo in het Engels voor het eerst aan zingen toe
Varagids
HUUB VAN DER LUBBE: ACTERENDE EN ZINGENDE DICHTER
Volkskrant
Liedjes van hallo en tot ziens
Dagbl.de Limburger
Koko-Keurig (1)
Dagbl.de Limburger
Koko-Keurig (2)
Volkskrant
Nacht gesmoord in natte kussens
Onbekend
DREAMS TO REMEMBER: A TRIBUTE TO OTIS REDDING
Dagblad Tubantia
Rockers ontpoppen zich als dekselse dichters   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982