homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastBennie Jolink doet niet Normaal
19 november 1999 - Zwolse Courant

Bennie Jolink & Friends. Hedon, Zwolle vrijdag 19 november 1999. "Ik doe dit niet omdat ik plotseling zo nodig een solocarrière wilde beginnen. Ik heb altijd al een countryplaat willen maken." Kortom, Bennie Jolink is even los van Normaal en zingt zowaar in het Engels!


Aangezien De Dijk 1999 had uitgeroepen tot rustjaar hadden multi-instrumentalist Pim Kops en drummer/producer Antonie Broek ineens tijd voor andere zaken en dat resulteerde uiteindelijk in een samenwerking met de Godfather van de dialectrock: Bennie Jolink. Jolink bleek al een tijdje met het idee van een countryplaat rond te lopen en ook Kops en Broek zagen wel wat in een traditioneel album. "Howling at the Moon" heet het resultaat dat op ondubbelzinnige wijze klinkt als Amerika. Je snuift constant de geur op van een bruisende muzikale smeltpot vol typisch Amerikaanse stijlen, van country en soul tot broeierige rhythm 'n' blues en natuurlijk (de weliswaar van oorsprong Franse) cajunmuziek. Ouderwets zegt de één, Authentiek zegt de ander.

Live is Jolink & Friends een band van zeven zeer uiteenlopende muzikanten die allemaal hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Want behalve Jolink en de twee mannen van De Dijk speelt bijvoorbeeld ook gitarist Arthur Ebeling in de band. Ebeling staat bij ingewijden al jarenlang bekend als een meer dan formidabel vertolker van authentieke Amerikaanse muziek. Hij weet als geen ander een goede techniek te koppelen aan de juiste soul en blues. Ebeling speelt geen gitaar, Ebeling is gitaar.

Als je een gelegenheidsformatie formeert met een aantal top muzikanten dan krijg je negen van de tien keer een goede maar saaie band. Waar het dan vaak aan ontbreekt is spelvreugde. Jolink & Friends is gelukkig die ene van de tien waarbij het wel allemaal klopt en waarbij de spelvreugde werkelijk het podium af spettert.

Opvallend in de songkeuze is dat er veel liedjes van Hank Williams, de aartsvader van de country, voorbij komen. Ook Gram Parsons (We'll Sweep Out The Ashes In The Morning), The Righteous Brothers (You've Lost That Lovin' Feeling) en Chuck Berrie passeren de revue. Enig minpunt is misschien dat zangeres Frederique Spigt in Hedon niet van de partij was, want de duetten die zij met Jolink aflevert zijn heerlijk om naar te luisteren en kijken.

Leuk voor de Normaal fans is dat een aantal Normaal songs zijn herschreven: "Net Als Gisteren" (Just Like Yesterday) en "Woarum Moet Mien Dat Overkomen" (It Always Happens To Me) bijvoorbeeld.

Bennie Jolink roept steeds dat dit project slechts een uitstapje is, maar ondergetekende ziet hier meer toekomstperspectief voor de sympathieke Achterhoeker dan bij Normaal.


Geschreven door: Guido Aalbers


Zwolse Courant
Bennie Jolink doet niet Normaal
Algemeen Dagblad
Huub van der Lubbe is de onrust kwijt
Dagblad Tubantia
Dijk-zanger Huub van der Lubbe op pad met literair programma
Volkskrant
Bellen met Huub van der Lubbe
Dagblad Tubantia
Bennie Jolink komt solo in het Engels voor het eerst aan zingen toe
Varagids
HUUB VAN DER LUBBE: ACTERENDE EN ZINGENDE DICHTER
Volkskrant
Liedjes van hallo en tot ziens
Dagbl.de Limburger
Koko-Keurig (1)
Dagbl.de Limburger
Koko-Keurig (2)
Volkskrant
Nacht gesmoord in natte kussens
Onbekend
DREAMS TO REMEMBER: A TRIBUTE TO OTIS REDDING
Dagblad Tubantia
Rockers ontpoppen zich als dekselse dichters   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982