homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastRockers ontpoppen zich als dekselse dichters
15 maart 1999 - Dagblad Tubantia

Ze waren invallers, maar bleken de uitblinkers. De zangers Huub van der Lubbe en Jan Rot ontpopten zich zaterdag in Concordia als dekselse dichters. Op het allerlaatste moment gecontracteerd voor de afwezige Levi Weemoedt en Hans Dorrestijn tracteerden ze het publiek bij het 'Boekenfestijn Enschede' op muziek en poezie.

Muziek en wijn smaakmakers op boekenfestijn

Huub van der Lubbe had de lachers meteen op de hand. 'Levi Weemoedt zag afgelopen dinsdag dat hij verhoging had: 39.2 graden! Ja, die koorts loopt natuurlijk op. Dus wat zou hijj zaterdag wel niet hebben? Die meldde zich dus ziek. En toen z'n vriend Hans Dorrestijn begreep dat hij helemaal alleen naar Enschede moest, zonk hem de moed in de schoenen. En zo staan wij hier dan...' Wie dacht dat de rockers Van der Lubbe en Rot de honderda belangstellenden in Concordia een tamelijk voor de hand liggende poprepertoire zouden voorschotelen kwam bedrogen uit.

Jan Rot (zang, gitaar, gedichten en piano) beet het spits af met een voordracht uit eigen werk. Hij behandelde al improviserend de relatie pop en poezie en hield zich zelfs keurig aan het thema 'familie'. Van der Lubbe bracht z'n gehoor op de hoogte van een eerder literair optreden in Enschede. Het organiserend comite had hem bij die gelegenheid als extraatje een hotelovernachting aangeboden. 'Ik weet nog dat ik erg in de smaak viel bij oudere vrouwen', herinnerde Huub zich, 'aangezien ik de nacht niet eenzaam op m'n hotelkamertje wilde doorbrengen liet ik de heerlijkste speciaal bieren aanrukken. Tegen het ochtendkrieken ontwaakte ik naast de wc-pot. Ik voelde me vreselijk belabberd en dacht: is dit nou literatuur?'

Na het muzikaal en poetisch optreden van Jan Rot en Huub van der Lubbe volgde een boekendiner. Daarbij liet Jan Cremer zich niet onbetuigd. De oud-enschedeer was niet lijfelijk aanwezig doch werd aan tafel een ware smaakmaker: de gasten van de boekenweek-ouverture ontkurkten de resterende flessen met 'rode Cremer' die bij de eerdere manifestatie rond de kunstenaar in omloop kwamen.

Het avondprogramma was ingeruimd voor 'Talking heads'. Niet opnieuw een rockband, maar 'pratende hoofden'. Manon Uphoff voerde gesprekken met de auteurs Jean-Paul Franssens, Vonne van der Meer en Lisette Lewin. In het afsluitende cafe-chantant zong Ferm, vijf eigenzinnige heren uit Enschede met een eigentijds Nederlandstalig repertoire.

Geschreven door: Dolf Ruesink


Zwolse Courant
Bennie Jolink doet niet Normaal
Algemeen Dagblad
Huub van der Lubbe is de onrust kwijt
Dagblad Tubantia
Dijk-zanger Huub van der Lubbe op pad met literair programma
Volkskrant
Bellen met Huub van der Lubbe
Dagblad Tubantia
Bennie Jolink komt solo in het Engels voor het eerst aan zingen toe
Varagids
HUUB VAN DER LUBBE: ACTERENDE EN ZINGENDE DICHTER
Volkskrant
Liedjes van hallo en tot ziens
Dagbl.de Limburger
Koko-Keurig (1)
Dagbl.de Limburger
Koko-Keurig (2)
Volkskrant
Nacht gesmoord in natte kussens
Onbekend
DREAMS TO REMEMBER: A TRIBUTE TO OTIS REDDING
Dagblad Tubantia
Rockers ontpoppen zich als dekselse dichters   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982