homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastDe Dijk. Hedon Zwolle, donderdag 22 juni 2001.
22 juni 2001 - Zwolse Courant

Zanger en vooral ook frontman Huub van der Lubbe betrad afgelopen donderdag het podium van het uitverkochte Hedon in korte broek. Een beter symbool voor de uitgelaten en ronduit ontspannen zomerse sfeer die er die avond heerste kun je je niet wensen.


De zaal staat al vroeg op zijn kop als tijdens het slot van oudje "Onderuit" saxofonist Roland Brunt overweldigend door de bocht vliegt en zo voor het eerste muzikale hoogtepuntje zorgt. Mede ‘Hot Haarlemmer Dijk Horn' Mike Booth is blijkbaar al eens uit de bocht gevlogen, want hij zit de hele avond geblesseerd op een kruk hetgeen hem zowel de spot van Van der Lubbe als ook de sympathie van het publiek oplevert.

Bij de hit "Nergens Goed Voor" is de frontman zelf onderwerp van spot aangezien hij te laat invalt met zingen. Dus legt de zanger de boel stil om opnieuw te kunnen beginnen tot groot vermaak van de rest van de band. Juist die lol op het podium is erg kenmerkend voor De Dijk en draagt samen met een enorme spelvaardigheid in grote mate bij aan het succes van hun live-optredens. Het publiek waardeert dit duidelijk en uit dit door vaak massaal mee te zingen en tijdens "Als Het Golft" zwaaien de armen door de lucht om zo de term "mensenzee" een geheel nieuwe betekenis te geven. Het is deze wisselwerking tussen band en publiek die er voor zorgt dat Hedon een meer dan geslaagd concert krijgt voorgeschoteld en het is deze zelfde wisselwerking die er voor verantwoordelijk is dat De Dijk nog altijd DE liveband van Nederland is.

De hits van De Dijk zijn inmiddels talrijk en allemaal uitgegroeid tot een soort polder-evergreens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het publiek minder uitbundig reageert op de (vaak te lang uitgesponnen) songs van de meest recente Dijk CD "Zevende Hemel". Maar je moet wel een azijnzeiker zijn als je daar over zeurt, al is het alleen maar omdat menig Nederlands artiest al heel blij zou zijn met zoveel respons uit de zaal. De Dijk weet precies wat het publiek van hen verwacht en geeft de bezoekers altijd waar voor hun geld plus een beetje extra. Van der Lubbe verwoorde het zelf misschien nog wel het beste toen hij zei: "Potje bier; potje muziek; potje gezelligheid; daar draait het om bij dit soort avonden."

De Dijk wordt in het totaal twee keer terug geschreeuwd voor een serie toegiften en "Binnen Zonder Kloppen" wordt vervolgens zo luidkeels meegezongen dat het lijkt of het complete Zwols Mannenkoor in de zaal staat. Aan het slot van de hit springt Van der Lubbe de zaal in om mee te zingen met dat koor en de menigte kolkt. Als de band "Dansen Op De Vulkaan" inzet gaat de zaal nogmaals massaal uit zijn dak, waarna Van der Lubbe concludeert: "Zo is muziek bedoeld... ongeveer... volgens ons!"

Geschreven door: Guido Aalbers


Nwsbl. v/h Noorden
De Dijk geniet van elk optreden
ANP
De Dijk 20 jaar jarig
Eindhovens Dagblad
Kijkje in de werkkamer van zanger De Dijk
Wereldomroep
De Dijk heeft er weer zin in
BN/DeStem
Muziekfestival voor herhaling vatbaar
Zeeuwse Courant
De Dijk rockt als vanouds
Zwolse Courant
De Dijk. Hedon Zwolle, donderdag 22 juni 2001.
ANP
Zanger de Dijk speelt zombie in horrorfilm
BN/DeStem
DE DIJK wil communiceren
Haagsche Courant
De Dijk zinderende muzikaliteit
Eindhovens Dagblad
Geroezemoes verstoort gevoeligheid bij De Dijk
Parool
Harrie   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982