homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastDe Dijk: 'We zijn thuis'
12 maart 1998 - NH Dagblad

KOOG AAN DE ZAAN - Optreden van De Dijk met Huub van der Lubbe (zang), Hans van der Lubbe (bas), Nico Arzbach (gitaar), Pim Kops (toetsen, gitaar), Antonie Broek (drums), Rolant Brunt (saxofoon) en Mike Booth (trompet). Gehoord op 19/3 in De Waakzaamheid.

Alsof je kijkt naar een wedstrijd van je favoriete voetbalclub. Je weet hoe ze spelen, maar toch wil je zien of ze winnen. Twee avonden De Dijk in de Waakzaamheid, omdat er nu eenmaal wetmatigheden zijn. Huub zingt met de armen bewegelijk langs het lijf de woorden extra benadrukkend, broer Hans knikt met hoofd en schouders op de maat en Nico speelt licht gebogen over z'n gitaar, de mond een tikje open, in volle concentratie. Ons ploegje staat altijd boven aan de trap naar het balkon. Boven de deinende massa en de wankele glazen die de glimmende hoofden passeren, alleen het geluid klinkt vlak onder het plafond wat minder.

Precies een jaar geleden presenteerde De Dijk hier De stand van de maan, hun tiende cd. Tussendoor speelde ze tijdens de opening van De Kade, een optreden dat we maar zo snel mogelijk moeten vergeten. 'We zijn thuis' riep Van der Lubbe daarom na drie nummers toen hij voelde dat het goed zat. Het is die wonderlijke chemie van een zaal die zit als een lekkere ouwe jas en een publiek dat verleid wil worden.

Verwacht echter geen nieuwigheden. De Golden Earring doen het niet zonder Barry Hay, de Stones niet zonder Satisfaction en De Dijk komt niet binnen zonder kloppen. 'Wat niets in het groot is en groots in het klein' blijft het handelsmerk van de band die in het zalencircuit een ijzeren reputatie heeft.

Rock & soul zonder kapsones met hooguit wat accentverschuivingen ingegeven door de laatste cd. Toetsenist Pim Kops, uitblinkend met een zuigende hammondgeluid, pakt wat vaker een gitaar of een accordeon en er is een akoestische set met vier nummers. In het begin ging dat niet van een leien dakje, maar de volkszang tijdens Als ze er niet is, wist de rommeligheid redelijke te overstemmen.

'Ze vragen wel eens aan me; stijgt dat succes je niet naar het hoofd? Ja zeker, ik voel me helemaal licht hierboven,' zei Van der Lubbe. Eerder had de oud-Krommenieƫr al te kennen gegeven hier weer te willen wonen. Het enthousiasme was toen de zweetgrens al ruim gepasseerd. 'Wie het heftig wil, kan het krijgen ook' klonk het van het podium omlijst door een felle gitaar en venijnige plaagstootjes van de blazers. De stem van Van der Lubbe vertoonde hier en daar wat slijtage, maar als hij zingt Ik kan het niet alleen krijgt hij massale bijval. De Dijk speelde een topwedstrijd, pakte de volle winst, maar ondervond ook nauwelijks tegenstand.

Geschreven door: Arjen van Ginkel


Nieuwe Revu
Afscheid van het jaar
Veronica
Backoff Portret
Veronica
Dijk van een band
Rijn en Gouwe
Treffend boek van De Dijk
UT Nieuws
De Dijk
Markt international
De Dijk
Fret
Fototentoonstelling van Bob Bronshoff over De Dijk
Onbekend
Nu blijkt toch maar dat ik niet voor niets gezongen heb
Dagblad Tubantia
Dijk van een fotoboek
Algemeen Dagblad
Een jaar rust voor de dijk
Radio Noordzee
CD's besproken, Noordzee's gouden tip!
Nwsbl. v/h Noorden
De Dijk neemt na 17 jaar even rust
Link
Swingen in je moerstaal De Dijk brengt 2 CD's uit!
Parool
Is er nog nieuws?
Hitkrant
De Dijk brengt 2 CD's uit!
Nieuwe Revu
De Dijk, Voor De Tover/Het Beste Van
Apeldoornse Courant
De Dijk gooit alle remmen los
Beurs/Nwsberichten
'Zon, zee en Huub; wat wil je nog meer?'
Rails
'Bewust of onbewust weiger ik de donkere kant van een vrouw te zien.'
NH Dagblad
De Dijk: 'We zijn thuis'
De Dijk Nieuwsbrief
WWW@SURFJELEK.NL   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982