homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastBreder dan klassiek met De Dijk.
03 oktober 2013 - Onbekend

In januari 2014 gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: Amsterdam Sinfonietta gaat breder dan klassiek met De Dijk, de succesvolle Nederlandse band die al 32 jaar bestaat. Voor De Dijk zal dit de eerste tournee zijn na het Dijklozejaar 2013 een pauze die de bandleden hebben ingelast om los van elkaar aan andere projecten te werken. Vol enthousiasme vertellen Huub van der Lubbe (zang) en Antonie Broek (drums) over de zoektocht naar geschikte nummers voor het programma van januari. De show waarin De Dijk en Amsterdam Sinfonietta zullen versmelten tot één groot ensemble: dijkers en strijkers.

Waarom hebben jullie ja gezegd tegen Amsterdam Sinfonietta? Antonie: “We zijn wel eens vaker gevraagd door orkesten. maar dat zagen we nooit zo zitten. Als je met zijn achten bent - als je al twee gitaren en twee blazers hebt - waarom zou je er dan nog meer instrumenten bij halen? Maar de bedoeling van ‘Breder dan klassiek’ is dat je samen iets nieuws maakt en dat zou wel eens heel leuk kunnen worden! Bovendien kende ik Sinfonietta, we zijn allemaal behoorlijk vaak naar concerten geweest voordat er sprake was van samenwerking.”

Huub: “Ik herinner me vooral hoe enthousiast Antonie was toen hij Sinfonietta voor het eerst had zien spelen. Hij zei: “Het is een band, net als wij Ik heb Sinfonietta daarna ook een paar keer gehoord. De manier waarop ze zich overgeven aan de muziek lijkt inderdaad op onze! Volgens mij heeft dat veel te maken met de structuur die ze hebben, zonder dirigent. Dat doet toch een heel ander appel op je als muzikant. Je kan het niet op je sokken doen, en maar afwachten of de dirigent je op tijd gaat aangeven.”

Antonie: “En omdat er niemand voor staat te zwaaien moeten de musici van Sinfonietta op hun eigen Orgel spelen, net als wij."

Is het de eerste keer dat jullie met een klassiek orkest optreden?

Huub: “Voor de band wel, maar voor mij niet. Ik heb eerder samengewerkt met orkesten als het Metropool Orkest. Dan valt mij op, als betrekkelijke leek, hoeveel schakels er wel niet zitten tussen de solist en de orkestleden, je krijgt het bijna niet voor elkaar als je van tempo wilt veranderen. Met Sinfonietta zal dat allemaal heel anders zijn, maar tóch zullen we zelf op een andere manier moeten spelen, anders hoor je de strijkers niet. We moeten denk ik vooral wat zachter spelen en we hebben te doen, omdat sommige melodieën worden overgenomen door het strijkorkest. Misschien moet het af en toe zelfs zonder drums?"

Antonie lachend: “Dat zullen we nog wel eens zien! Huub maakt zich daar zorgen over, ik niet hoor.”

Huub: “Ik zie het vooral ook als een ontwikkelingsmogelijkheid voor ons. Het is een gebied dat we nog niet kennen.

Antonie: “Spannend is het zeker!"

Huub: “En dat juich ik toe.”

Hoe ver zijn jullie met het programma?

Antonie: “Na de zomer komen we samen met jullie programmeur, Willem de Bordes. Het is de bedoeling dat ik dan al wat nummers van ons laat horen in een door mij gemaakte eerste versie voor strijkers. Ik ben hier in mijn studio al druk bezig geweest. Ik heb zelfs een nieuw programmaatje aan geschaft zodat de strijkersklank van mijn computer wat minder blikkerig klinkt.”

Huub: “We helpen onszelf al een beetje door wat rustige nummers te kiezen, zoals ‘Nooit meer terug’ en ‘Bloedend hart’. De snelle nummers die in onze eigen shows voor de meeste opwinding zorgen vallen sowieso af."

Antonie: “Nou..... dat weer ik niet hoor. Die kan je óók op een andere manier spelen! Natuurlijk moet Sinfonietta niet steeds het gevoel hebben van ‘we moeten ‘m flink van jetje geven, want we spelen met een rockband’. Maar wij moeten ook niet steeds denken ‘binnen de lijntjes blijven, want we spelen met een klassiek orkest’. We moeten allebei de kans krijgen om ons eigen ding te doen, en dat mag best af en toe wringen."

Antonie: “Sinfonietta speelt uiteraard ook een paar eigen stukken...”

Huub: “En ik zing misschien nog iets klassieks, wie weet.

Antonie: “Als we samen met Willem een mooie selectie hebben gemaakt, dan gaat jullie arrangeur aan de slag. En in december beginnen we dan met de eerste repetities. Daar hebben we zin in!”


Geschreven door: Noortje Zanen


Onbekend
Breder dan klassiek met De Dijk.   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982