homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastHuub van der Lubbe heeft meer met poëzie dan met rock 'n' roll
15 maart 2007 - BN/DeStem

Donderdag 15 maart 2007 - "Een dichter moet zijn standpunt bepalen. Hij moet pleiten voor liefde, respect en saamhorigheid. Als we onze liefde en geestdrift opgeven, wordt het niks.".

Met deze boodschap haakt Huub van der Lubbe, de zanger van De Dijk, in op de Boekenweek. Als dichter geeft hij een 'lezing met gitaar' en dat blijkt onderhoudend uit te pakken.

Van der Lubbe - die eind vorig jaar met De Dijk het zilveren jubileum vierde, bewees eerder al ook met gelegenheidstrio Concordia zijn mannetje te staan. In popcentrum Mezz in Breda liet hij gisteravond zien ook in zijn eentje een volle zaal urenlang te kunnen boeien.

Van der Lubbe werd voor de pauze geïnterviewd door popjournalist Willem Jongeneelen. De 53-jarige muzikant verklaarde zijn one-man-show als volgt: "Touren met een band, ik weet hoe dat gaat. Het leek me leuk om het in mijn eentje te proberen. Daarom heb ik mijn rijbewijs gehaald en een auto gekocht. Dit is niet zo'n trein die alsmaar doordendert. Ik ben nu meer een huifkar."

Zijn leven lang zingt hij al in het Nederlands. Omdat hij zich in zijn moerstaal het beste kan uitdrukken. Over de 'concurrentie' in de beginperiode zegt hij: "Toontje Lager met zijn 'Ik heb stiekem met je gedanst' vond ik helemaal niks. Net als Doe Maar richtte die band zich op meisjes van 15. Dat vonden wij ongepast."

Hoewel veel teksten van De Dijk wel degelijk rock 'n' rollidioom bevatten, heeft Huub van der Lubbe naar eigen zeggen niet veel met dat stoere imago. 'Rock 'n' roll, dat is de Golden Earring", aldus Van der Lubbe.

Hij onthulde dat hij Geert Wilders een malloot vindt en dat hij bij de laatste verkiezingen SP heeft gestemd, maar zocht verder zijn toevlucht tot het lezen van gedichten en het, zichzelf begeleidend op gitaar, zingen van zijn liedjes. Solo heeft hij genoeg aan een gitaar, een koffertje met teksten en een flesje Spa Blauw.

De voorman van De Dijk is naar eigen zeggen niet van de lange adem en zou geen roman kunnen schrijven. Maar liedjes van vijftig woorden, bij voorkeur over de stad en over vrouwen, en gedichten, waarvan er maar liefst drie opgenomen zijn in de selectie van Gerrit Komrij ('Goeie kerel, kun je geweldig mee lachen'), daar weet hij wel weg mee.

De mannen van De Dijk, met wie hij eind deze maand weer gaat touren, heeft hij voor deze poëtische ballads niet nodig. In een intiem luisterconcert werden flauwe versjes met een hoog poepdoosgehalte afgewisseld met breekbare liedjes voor zijn dochtertje als 'Hou me vast' en hits van De Dijk en van Concordia. De Dijkzanger solo blijkt een sterke voorkeur te hebben voor teksten over het leven, de tijd en eenzaamheid. Zoals in het lied 'Later is nu', titelnummer van de laatste cd, door Van der Lubbe tien jaar geleden geschreven en daarna vergeten.

Van der Lubbe is niet eigenzinnig en vertolkt met groot enthousiasme werk van anderen, zoals van Bob Dylan, 'de beste levende liedjesschrijver'.

Humor, het thema van de Boekenweek, zit er ook in. Zoals in het lied 'Jopie de dopie', waarvoor Jan Rot model gestaan heeft.

De zanger geniet van het avondje Breda en zingt het ene laatste nummer na het andere. In die serie zit een van zijn mooiste liedteksten van de afgelopen jaren: 'Iemand als jij'.

Om tenslotte te eindigen met het eeuwige signeren; het is tenslotte Boekenweek. Huub van der Lubbe: 'Weer of geen weer, ik signeer'. Kijk, dan heb je nog geen heel boek maar het rijmt wel.Huub van der Lubbe, Stad en Land Tour. Gezien gisteravond in Mezz in het kader van de Boekenweek door René van der Velden LITERATUUR

Geschreven door: René van der Velden


Brabants Dagblad
De Dijk jumpend in Molenheide
Telegraaf
Solomon Burke verrast De Dijk
Zeeuwse Courant
Dansen op de vulkaan die Brouwersdam heet
ANP
Concert at Sea wil uitbreiden
De Stentor
Drukke eerste dag Ribs & Blues
www.cq-link.com
Muziekdocumentaire over Lieve Hugo
Dagblad Tubantia
Lezersfeest brengt ode aan het boek
BN/DeStem
Huub van der Lubbe heeft meer met poëzie dan met rock 'n' roll
Zeeuwse Courant
Blof toch op eigen festival   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982