homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastDe toekomst begint nu voor De Dijk
16 september 2005 - Telegraaf

AMSTERDAM - "Ik kan geen grotere straf bedenken dan rust hebben", zegt De Dijk-zanger Huub van der Lubbe. Vandaar ook dat hij in het zogenaamde 'rustjaar' van de band tachtig keer heeft opgetreden met Concordia in theaters door heel Nederland, een dvd opnam, een dichtbundel schreef en liedjes maakte voor Later is nu, de nieuwe cd van De Dijk.


Met Later is nu bedoelt Van der Lubbe (52) dat de zorg voor de toekomst nu begint. "Je kan dingen blijven uitstellen, maar dat krijg je later op je boterham." Hij heeft het dan niet zozeer over grote dingen, maar ook over kleine onderwerpen. "Het is een oproep aan mezelf om het ieder moment ten volle te beseffen en het niet te verwarren met dingen die zogenaamd moeten gebeuren."

Volgens de zanger heeft dit besef te maken met ouder worden. "Ik heb niets concreets meegemaakt waardoor ik er zo over denk, het is er langzaam in geslopen."

Van der Lubbe haalt de Griekse filosoof Epicurus aan die zo'n drie eeuwen voor Christus leefde. "Hij had een aantal voorwaardes om gelukkig te zijn. Een daarvan is dat men de tijd moet nemen om na te denken. Dat vind ik heel zinnig en ik prijs mezelf gelukkig dat ik door mijn werk kan nadenken over de liedjes die ik schrijf en de onderwerpen waarover ik wil zingen."

Een van de nummers van de nieuwe cd, die vanaf vrijdag in de winkels ligt, gaat over God. Het nummer heet God bestaat niet. "Daar is geen speld tussen te krijgen. Laat maar eens zien dan dat hij bestaat. God is niet tastbaar, het is een idee", aldus Van der Lubbe.

Het is volgens de zanger niet controversieel om dit soort dingen te zingen in deze politiek onrustige tijden. "Het stomste wat we nu kunnen doen, is onze ideeën inslikken en het niet hierover hebben. Dan hebben de mensen die ons schrik aanjagen met aanslagen gewonnen."

De nummers op de nieuwe cd zijn persoonlijker. Dat komt volgens Van der Lubbe door de gedichten waarmee hij het afgelopen jaar in de theaters heeft gestaan. "Ik heb daardoor wel geleerd om persoonlijker te schrijven en ik heb meer zelfvertrouwen gekregen."

Op de plaat staan volgens de zanger teksten die hij drie jaar geleden niet zou hebben geschreven, zoals het lied Elke dag opnieuw. Daarin vervloekt hij zijn eigen bestaan: Elke dag opnieuw begin ik een nieuw leven / Zet ik een dikke vette punt achter mijn misselijk bestaan / Niks bakte ik dan lucht, de lucht van ouwe teven / Om kokhalzend en brakend gif op af te geven / De strontvliegen waren niet van me af te slaan. "Dit nummer heb ik in één ruk geschreven, toen ik weer eens op mezelf aan het vloeken was."

Van der Lubbe groeit in zijn persoonlijke nummers. In zijn beginperiode, vlak voor het opnemen van de allereerste cd, had de zanger het er moeilijk mee. "Toen dacht ik 'oh nee, straks weet iedereen alles van mij'. Maar het zijn slechts fracties van mijn leven waar ik over zing."

De Dijk bestaat volgend jaar 25 jaar. In die tijd werden twaalf studioalbums, drie live platen en 140 singles gemaakt. "Ons jubileum gaan we groot vieren in Ahoy' op 3 februari. Het moet echt een feest worden. Dit najaar gaan we helemaal benutten om daarnaar toe te leven."

Van der Lubbe ziet het als een 25 jaar live jubileum. "Liedjes schrijven en opnemen is leuk, maar het allerleukste is zien hoe mensen erop reageren. Daar doen we het allemaal voor."


Geschreven door: Onbekend


NH Dagblad
Concert van De Dijk is een beetje thuiskomen
Parool
Paradiso 2005
Haarlems Dagblad
De Dijk-diesel dendert door Haarlem
De Gelderlander
Kippenvelmuziek waarvan je moet janken
Metro
EEN MINUUTJE
Dagblad v/h Noorden
Emmense lijsttrekker voor notering top 2000
Eindhovens Dagblad
Vakmanschap van De Dijk
Zeeuwse Courant
Superguppie zingt nu ook
Metro
‘Ik ben een circusartiest’
NRC Handelsblad
De Dijk
Dagblad Tubantia
Glimp van geluk
ANP
PERSBERICHT - Muziek 10 Daagse
NH Dagblad
De Dijk: geslaagd cadeau
BN/DeStem
De Dijk
Dagblad Tubantia
Artiesten zingen filmliedjes
NH Dagblad
Goed terug na de rust
www.planet.nl
De Dijk – Later Is Nu
Telegraaf
De toekomst begint nu voor De Dijk
Zone020
‘HOHOHO, WE ZIJN VAN NIEMAND’
BN/DeStem
Hulster muzikant maakt furore met De Dijk
Vrij Nederland
‘Ik bewierook nog steeds het publiek’
De Stentor
Voorverkoop Dijk-kaarten
Rotterdams Dagbl.
Zilveren jubileum De Dijk in Ahoy'
Brabants Dagblad
De Dijk warmt op in Curaçao
Algemeen Dagblad
Huub van der Lubbe
Algemeen Dagblad
Boek over 25 jaar De Dijk
ANP
25 jaar De Dijk in boekvorm
Dagblad Tubantia
Lekker feest Diepenheim voor wie er was
www.edisonaward.nl
Pers Bericht
Utrechts Nieuwsblad
Zevende ‘Amstelvrienden’ spettert
Algemeen Dagblad
De Dijk intiem in vol Ahoy'
nieuws.nl
De Dijk na sabattical in Ahoy
Rotterdams Dagbl.
De Dijk in Ahoy'
Rotterdams Dagbl.
Edison Oeuvre voor Phil Collins en De Dijk
Algemeen Dagblad
Oeuvre-Edison voor De Dijk   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982