homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastRock ‘n’ roll met een kaftje er om
11 november 1995 - Onbekend

AMSTERDAM - Voor de ramen van Felix Meritis zie je het silhouet van een man met een gitaar. Het publiek ontbreekt nog en de soundcheck klinkt zoals ie altijd klinkt: leeg. Later van uit de zaal bezien is de man veranderd in een dichter, wiens bundel Melkboer met de blues voor een menigte vrienden ten doop wordt gehouden. Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk en de geestelijk vader van zinnen die hele concertzalen moeiteloos meezingen. Dankzij De Dijk heeft hij nu een boek geschreven. Rock 'n roll met een kaftje er om.


Omringd door allen die hem lief zijn kroop Van der Lubbe in de huid van de melkboer. Begeleid door kindergeluiden leek het als of hij op de straat naast de melkkar stond. ,,Is dit '92? vroeg de melkman aan de vrouw, dit is 35 melkman hoe heb ik het nou? Ik loop nog in mijn duster, wat is u vroeg vandaag. Dat is voor u een weet mevrouw voor mij is dat de vraag, zullen niet de eersten nu straks de laatsten zijn? Melkman alles goed met u of doet het ergens pijn? De pijn is overal mevrouw en veel erger dan bij mij het rommelt in de verte en het komt alsmaar dichterbij.''

Behalve een metafoor is de melkboer een jeugdherinnering, uit de tijd dat de kleine Huub op zaterdag hielp bij het rondbrengen van de halfjes gortenpap en flessen vanille vla. Nog even en het kroost dat rondstapte zou de melkboer kunnen helpen, als ie niet was verdwenen. De twijfel over wat verdwijnt en verandert en de zekerheid van de liefde, daar schrijft Van der Lubbe over en het verrassende aan dit boek is dat sommige liedjes zonder muziek zelfs mooier klinken.

De 199 teksten, waarvan er dertig ergens bleven hangen en nooit op plaat verschenen, laten zich lezen als een kroniek van een generatie die opgroeide met idealen. Die hunkerde naar een betere wereld, maar moest ervaren hoe weerbarstig de werkelijkheid was, hoe onbuigzaam de structuren. ,,Leg me neer bij de wereld die niet draait zoals hij moet. Leg me neer bij de feiten en hoe niks je er aan doet. Leg me neer bij de schaamte voor mijn eigen lulligheid. Leg me neer bij de twijfels aan het tempo van de tijd.''

Fans van het eerste uur zagen hun veranderende belevingswereld verwoord, terwijl anderen konden aanhaken omdat Van der Lubbe, melancholiek en soms een tikje somber, ook andere tonen weet te treffen. Het stadsleven, de kroeg, verliefdheid en vriendschap, het zijn thema's die iedereen herkent. Tussen Bloedend hart en Als ze er niet is zitten inmiddels vijftien jaar leven, waarvan de sporen zijn terug te vinden in teksten die soberder worden. Van der Lubbe zegt steeds meer met minder woorden. Het zijn niet louter hoogtepunten, maar wat een afgrond gaapt er tussen Veel nacht en weinig maan, over een oud buurmeisje dat verslaafd is geraakt en Busje komt zo.

Literatuur, poëzie? wat kan het schelen. Het komt recht uit het hart en dat maakt het bij tijd en wijlen ontroerend mooi. Van der Lubbe is een gevoelsmens die plotsklaps van slag raakte toen hij een eerste exemplaar aan zijn liefste lief wou geven. De redding kwam uit onverwachte hoek toen één van de aanwezige peuters van de weeromstuit begon te huilen. Alle aanwezige vrienden kregen een boek cadeau. Voor de vele overige vrienden van De Dijk is Melkboer met de blues een must net als voor leraren Nederlands, die hiermee een pracht kans krijgen om hun leerlingen een kontje te geven voor het grotere werk.

Huub van der Lubbe, Melkboer met de blues, Uitgeverij Nijgh & van Ditmar, ISBN 90 388 45480, ¦ 25,-.


Geschreven door: Arjen van Ginkel


NRC Handelsblad
Regen, grachten, natte muren; De Nederlandstalige blues van Huub van der Lubbe
Onbekend
Rock ‘n’ roll met een kaftje er om
Volkskrant
De Dijk speelt in Zeeland, en eerlijkheid is de graadmeter
Volkskrant
Straks hakken ze m'n hoofd nog af   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982