|
De Dijk viert verjaardag met ‘toeters en bellen’
07 juni 2002 - Dagblad Tubantia
Popgroep De Dijk is ‘niet zo’n jubileumband’ maar bestaat toch alweer twintig jaar. Huub van der Lubbe en de zijnen willen dat vieren met een aantal grote concerten.
Hij zingt reeds twee decennia over zijn „niet te stelpen bloedend hart” maar zegt absoluut niet ongelukkig te zijn. Zanger Huub van der Lubbe (49) en popgroep De Dijk vieren komende weken met drie concerten in Ahoy’ Rotterdam en de Heineken Music Hall in Amsterdam het twintigjarig jubileum van de band.
De afgelopen drie lustra gingen voorbij zonder dat de Amsterdamse groep, vernoemd naar de plaatselijke Zeedijk, daar hoegenaamd ruchtbaarheid aan gaf. Volgens Van der Lubbe is De Dijk namelijk niet zo‘n „jubileumband”.
Maar de zaken worden dit keer anders aangepakt. „Nou ja, misschien heeft het toch wel met leeftijd te maken dat je nu zegt: je kunt alles wel voorbij laten gaan. Het is een leuke aanleiding om iets te doen wat we nog nooit gedaan hebben. We wilden sowieso een keer iets groots. Je ziet het andere bands toch ook doen.’’ Het worden volgens de zanger geen shows met gasten en vrienden uit het rijke verleden maar concerten met meer „toeters en bellen” dan anders.
Bloedend Hart was in 1982 de eerste single van De Dijk. De groep kwam mee met de golf Nederlandstalige bands als Doe Maar en Toontje Lager. Het duurde echter tot 1987 voordat de band met Mag het licht uit voor het eerst de Top 40 haalt en landelijk bekend wordt. Daarna volgden hits als Ik kan het niet alleen, Nergens goed voor en Als ze er niet is.
In de afgelopen twintig jaar maakte De Dijk tien albums met volgens Van der Lubbe 140 tot 150 liedjes. In augustus komt de nieuwe cd Muzikanten Dansen Niet uit. De meeste albums werden goud of platina.
De Dijk is door de jaren heen ongeveer in dezelfde stijl blijven spelen: een soort gedreven levenspop op door Van der Lubbe geschreven teksten over liefde, verdriet en eenzaamheid. Teksten die door het publiek worden gebruikt voor geboortekaartjes en bij begrafenissen. „Je kan iets meedelen in je teksten”, zegt Van der Lubbe. „Ik mag het zingen voor een heleboel anderen die allemaal ook wel tegen hun meisje willen zeggen dat ze mooi is. Daar heb je nou zangers voor. Het is een mooi vak”.
Hoewel de inspiratie voor de levensteksten ligt in het dagelijks leven en zijn echtgenote Teuntje, hoeven we geen medelijden te hebben met de zanger.
„Als ik al zou zitten met de onderwerpen: erover zingen is de beste remedie om het kwijt te raken”, lacht de popmuzikant. „Het cirkelt wel degelijk om mijn vrouw heen ja. Een nummer als Nergens goed voor in 1988 ontstond omdat we vanwege haar werk in Groningen gingen wonen en ik daar helemaal niks deed, me daar goed voor niks voelde. Ik zat daar maar. Achteraf zeg je: nou, die ellende in Groningen, moet je maar eens vaker doen. Nergens goed voor is onze grootste hit”.
Het mag eigenlijk een wonder heten dat de groep het twintig jaar heeft volgehouden in een muziekwereld met constant nieuwe stromingen en technische snufjes. Op de komende cd is er volgens Van der Lubbe wel „veel meer techniek” bijgekomen, maar tot nu toe gingen trends aan de groep voorbij.
„Daar hebben we ons altijd wars van gehouden. Met zijn vijven, met de kern, zijn we zo sterk. Als we muziek maken die we zelf goed vinden, dan zal wel blijken of er publiek voor is. We hebben nooit onze oren laten hangen naar wat er op een moment hip of in was. Dat is ook dodelijk vermoeiend natuurlijk.’‘
De groep heeft volgens Van der Lubbe nooit serieus overwogen op het Engels over te stappen. „In het begin werden we zelfs voor gek verklaard omdat we in het Nederlands zongen. Het klonk niet en je kon er nooit mee op nummer één in Amerika komen. De grap is natuurlijk dat we inmiddels met die Nederlandstalige muziek in Moskou, Sint Petersburg, de Antillen en New York zijn geweest. Als we in het Engels hadden gezongen, was dat ons waarschijnlijk nooit gelukt. Dan waren we een band als zovelen geweest”. (ANP)
De drie jubileumconcerten van De Dijk zijn op 8 juni in Rotterdam en op 14 en 15 juni in Amsterdam. In het voorprogramma speelt de Drentse groep Skik.
Geschreven door: ANP
| |
|
|