|
´Ik voel me geen sekssymbool´
07 juni 2002 - Algemeen Dagblad
Twintig jaar geleden scoorde De Dijk met Bloedend hart een bescheiden hit. De groep rond zanger Huub van der Lubbe (48) is inmiddels twee decennia en een aantal hits verder. In Ahoy' in Rotterdam viert De Dijk morgenavond zijn jubileum. Van der Lubbe blikt alvast een beetje achterom.
Zeedijk
Huub van der Lubbe: ,,We woonden bij de Zeedijk, in de volksmond De Dijk. Dat was ook een naam waarvan we dachten: die is zo Nederlands. Als er geen dijken waren, was Nederland er niet geweest. Dat we niemand hoefden uit te leggen dat we Nederlandstalige muziek maakten.
,,Dat was toen eigenlijk niet zoals het hoorde. Jullie zingen in het Nederlands? Oké, dan hoeven we jullie niet. Want dat kan nooit goed zijn. Als je geen plannen hebt om nummer één in Amerika te worden, heb je het pophart niet op de goede plek zitten, werd me fijntjes ingewreven door cafébazen en zaaleigenaren die Nederlandstalige muziek toen o zo fout vonden. Mooi dat ze ongelijk hebben gekregen, dacht ik zo.''
Mag het licht uit
,,Ik had de illusie dat het mogelijk was alle problemen in de wereld op te lossen en van de aarde een paradijs te maken. Met Mag het licht uit nam ik afscheid van die gedachte. Er waren problemen die je nooit van z'n leven kunt oplossen, merkte ik.
,,Die wetenschap kan je gek maken, maar je kunt er ook je ogen voor sluiten. Of, voor even, het licht uitdoen om met je liefste de liefde te bedrijven. Daarvoor moest de wereld dan maar effe buiten blijven. Dat is het liedje Mag het licht uit.''
Hans van der Lubbe
,,Mijn broer. Het is bizar om zo lang met je broer in een band te zitten. Daarom voelt het eigenlijk niet als mijn broer - hij is een van de bandleden, een van mijn collega's.
,,We snappen elkaar beter dan wie dan ook, dat valt ons wel op. Als ik roep dat wij het zus en zo gaan doen, zegt hij dat we het juist niet zus en zo gaan doen, maar zo en zus. Begrijp je?
,,Is hij op vakantie, dan mis ik hem al na een paar dagen. Is hij er een keer niet bij een repetitie, dan mis ik hem niet. Dan weet ik dat-ie er morgen weer is. Zal wel met het familiegevoel te maken hebben.''
Telstar
,,We kwamen bij Telstar van Johnny Hoes terecht, omdat we geen platencontract meer hadden. Hoes was toen de enige die belangstelling voor het Nederlandse product had en ook geld had. Want hij had Doe Maar.
,,We hadden net een contract getekend of Doe Maar viel uit elkaar. Telstar draaide vervolgens de geldkraan dicht. Het geld dat we met Doe Maar hebben verdiend gaan we niet uitgeven aan dure producties van allerlei rare bandjes, redeneerde Hoes. Ik snapte dat wel. Mede daarom is het bij één plaat gebleven: Elke dag een nieuwe hoed.''
Vriendenclub
,,De Dijk is een vriendenclub, maar ook een zakelijk goed geleid bedrijf. Vergis je niet, hè. Een vriendenclub gaat heel gauw kapot als het zakelijk niet goed in elkaar steekt. We hebben een prettige omgang met elkaar omdat de zakelijke organisatie klopt.
,,We hebben mazzel gehad toen Kees, `Geld-Kees' zoals we hem noemen, zich aandiende. Hij had jarenlang gewerkt bij de vakbond, het GAK en de belastingen. Als zodanig had hij veel bandjes zien stranden op slecht financieel beheer. Toen het voor ons te groot en te veel werd om het zelf nog te blijven behappen, is Kees erin gestapt. Het leuke: hij is er nog steeds niet met ons geld vandoor gegaan.''
Als ze er niet is
,,Onze grootste hit. Hebben we veel reacties op gehad omdat het zo herkenbaar is. Ik heb het geschreven toen Teuntje, mijn lieve vrouw, met wat vriendinnen op vakantie was. Er was toen geen sprake van treurige omstandigheden, maar ik voelde dat op dat moment wél zo.
,,Pas een jaar later ben ik het gaan zingen. Toen was er tussen mij en mijn vrouw zoveel gebeurd en ook weer goed gekomen, dat ik wist wat dat betekende: Als ze er niet is. Een lied dus met voorspellende waarde.
,,Er bestaat een oud volksgeloof dat wie op Goede Vrijdag is geboren, heks wordt óf voorspellende gaven krijgt. Nu wil het geval dat ik op Goede Vrijdag ben geboren. Ik ben natuurlijk geen heks, maar ik heb wel voorspellende gaven. Als ze er niet is, is daar het beste bewijs van.''
Teuntje
,,Het gaat goed met Teuntje. Ik bedoel: we zijn er weer helemaal bovenop. Als ze er niet is heb ik aan de vooravond van een van haar operaties gezongen. De snik in mijn stem die je toen hoorde, was echt. Ik noem 'r Liefje. Lief, toch?
,,Kijk, dingen als kanker (en daar praten we in het geval van Teuntje over) hakken er ontzettend in, kan ik nu wel zeggen. Die ziekte heeft ons leven behoorlijk op zijn grondvesten doen schudden.
,,Elke keer als je samen weet te overwinnen, kom je dichter bij elkaar. En als je samen dat hele proces hebt doorstaan, wat kan jou daarna nog deren? Waar moet je je dan nog zorgen over maken?''
Jaartje vrijaf
,,We hadden 18 jaar lang aan één stuk opgetreden en platen opgenomen. We zaten in een sleur van muziek maken, we wisten niet beter. Nog dieper de sleur in wilde ik niet laten gebeuren. Bovendien wist ik nog wel andere leuke dingen om te doen.
,,Toen ben ik m'n eigen geluk gaan organiseren en heb ik een jaar vrij genomen. Ben ik andere dingen gaan doen. Zoals het land in met Formatie Concordia, mijn dichtclubje op de dinsdagavond. Het is goed geweest een jaar iets anders te doen. Ik zie nu weer wat er op m'n bord ligt en prop alles niet meer gedachtenloos naar binnen.''
Willy Alberti
,,Vierde klas lagere school. De juf had haar zwarte haar in een paardestaart. Ik vond haar eigenlijk wel een... ,,Zij kende mensen die bij Carré werkten. Juf kende de artiesten die er optraden. Dat milieu trok me aan. Ik wilde ook graag op het toneel gezien worden. In onze klas zat een jongen die Willy Alberti kon nazingen. Met haar bandrecorder nam juf een liedje van hem op en stuurde de band naar Willy. Ik ben als het ware met die gozer meegelift. Ik wilde ook iets voor Willy doen, want misschien werd ik dan wel ontdekt. Dus schreef ik voor hem een mooi gedicht. Als je de eerste letter van elke regel van boven naar beneden las, stond er: Willy Alberti is een hele goede zanger. Ik kreeg een kaartje terug: `Bedankt voor het mooie gedicht, Willy Alberti'.''
Sekssymbool
,,Ach..., ik voel me geen sekssymbool. Wat er zich in de hoofden van vrouwen afspeelt tijdens een concert, hoef je me na al die jaren niet meer te vertellen. Joh, ik ben dus volop in de verleiding geweest. Maar ik wist daar gelukkig altijd goed mee om te gaan.
,,Mijn standpunt is er nooit aan toe te geven. Als collega's er wel op ingaan, moeten ze dat vooral doen. Ik voel me prettig bij het idee dat ík het niet doe.
,,Bespaart me bovendien een hoop gedonder als het uit de klauw loopt...''
Geschreven door: Arie van Driel
| |