homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastDe Dijk blinkt uit met overbrengen van gevoel
03 juni 2002 - Haagsche Courant

Het komt maar eens in de paar jaar voor: zo'n avond waarop alles klopt. Kruis een ongewoon heerlijke avond met een drukbezochte tiende editie van het Zoetermeers Bluesfestival en voeg daar vervolgens de onsterfelijke bluesrock van De Dijk aan toe.

Even stond de tijd zaterdag stil. Toen in Zoetermeer de avond viel, en de kroegen vol stroomden met levensgenieters met de zon nog in de huid, tikte op Zoetermeers enige echte poppodium, drummer Antonie Broek van De Dijk af voor nogmaals een show in de Boerderij. De Dijk en de Boerderij hebben een geschiedenis samen.

De band bestaat dit jaar twintig jaar en dat wordt groots gevierd met optredens in Ahoy en de Heineken Music Hall (uitverkocht). Het is dan ook geen toeval dat De Dijk de Boerderij uitzocht voor een warming-up. Behalve met concerten is de band momenteel bezig met het afronden van een splinternieuw album getiteld: 'Muzikanten dansen niet'. Het album zal half augustus in de winkel liggen en vooruitlopend daarop komt op 12 juni de single 'Ga in mijn schoenen staan' uit.In een broeierige, goed gevulde Boerderij werd het publiek in de Boerderij meteen getrakteerd op hits als 'binnen zonder kloppen' en 'vanavond'.

De setlist van de band had een leuke gimmick in zichtoen de immer toegankelijke frontman Huub van der Lubben een top vijfaankondigde van hun eerdere werk. Via internet konden fans een stemuitbrengen op nummers uit het oudere repertoire van de Dijk. De nummers die het meeste stemmen kregen werden in de top vijfverwerkt. Het publiek vond het prachtig. Bij elke intro van de nummers uit de top vijf ging er luid gejuich op en werd er op de maat gesprongen en geklapt. Het deed me in een flits denken aan hoe Faithless het publiek betoverde tijdens Pinkpop. Weliswaar in het klein.

Echte verrassingen liet de Dijk zaterdagavond niet horen Daar was de band ook niet op uit. Enerzijds omdat dit een warming-up was, anderzijds omdat hun kracht ergens anders ligt: Waar zij in uitblinken is het overbrengen van echt gevoel. Altijd word ik weer gegrepen door die levensechte ballades, de herkenbare teksten en de groove van geroutineerde artiesten die het podium zowel als de zaal in bezit lijken te hebben. Als kritisch toehoorder van demuziek kan ik wel vermelden dat de in totaal acht muzikanten bij vlagen wat lawaaiig waren, de liedjes volstoppend met lagen van blaaswerk, toetsen en gitaarpartijen.

Het zijn maar statements...Ik denk dat we de in De Dijk als vertolker van het Nederlandse lied een groot goed hebben. Groter dan we beseffen als we haastig en verwend op zoek zijn naar de nieuwste sensaties.Na tweemaal een toegift en een heerlijke afsluiter (groot hart) mocht ik nog even backstage. Een bezwete Huub en Antonie namen een kort moment om me te vertellen hoe de samenstelling van de top vijf verliep.

"We kunnen op deze manier het publiek onze hoogtepunten opnieuw laten beleven. In het licht van ons twintig-jarig bestaan vonden we het goed werken om de fans de nummers te laten kiezen. Beter kun je de wensen niet peilen".Op de vraag wat de Dijk en de Boerderij nou hebben samen antwoordde Huub:"De historie. Daarnaast is de Boerderij een van de weinige jeugdsociƫteiten die na de verbouwing goed is gebleven". "Daar denken sommigen anders over", zei ik nog. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Ik liep voldaan weg en ik dacht: Laten we bij deze afspreken dat Huub gewoon gelijk heeft!

Cultuurpodium Boerderij. Optreden De Dijk. Gehoord en gezien zaterdagavond.


Geschreven door: Rob Verbunt


www.nu.nl
Huub van der Lubbe krijgt prijs voor beste tekstdichter   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982