homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastDe week van Huub van der Lubbe - ZZMDWDV
17 juni 2000 - Algemeen Dagblad

Nadat Huub van der Lubbe zichzelf en de overige bandleden een jaar vrijaf heeft gegeven is De Dijk sinds een week weer in bedrijf. Op verzoek van Show & Zo hield Van der Lubbe (47) de afgelopen week een dagboek bij.

Z Z M D W D V
In de Kalverstraat waar ik nieuwe filmrolletjes koop loopt een man van in de 50. In een oranje vlag gehuld. Een papieren oranje muts op zijn bebrilde hoofd. Hij blaast op een klein, maar oorverdovend toetertje de winkelende mensen na. Gaat twee stappen bij een bakker naar binnen en peppert de klanten uit. Met een dodelijke ernst, Pep-pep-pepperdepep.
Het EK gaat vandaag van start. Wij met De Dijk ook.
Na een stop van ruim een jaar, gevolgd door een paar maanden van nieuwe nummers maken, gaan we dit weekeinde weer optreden. Maandag op Pinkpop. Maar eerst vanavond op Flowerpop, een festival in Naaldwijk. Invallen voor Anouk.
Dat geeft ons de gelegenheid onze set voor Pinkpop nog even in het echt door te nemen. Nu eerst naar de Watertorenstudio voor een tv-optreden in het Ouwe Jongens-programma van Paul de Leeuw. We gaan er heen in de nieuwe Mercedes.
Jantien (manager) heeft er alsnog eentje op de kop weten te tikken. Drie banken en zes deuren. Nog mooier dan de trouwe vorige en 20 centimeter langer. We worden om één uur verwacht. Om half drie is de soundcheck, om half vier de camerarepetitie en de uitzending wordt tussen vijf en zes opgenomen. Ik neem me nogmaals voor om de rust van het afgelopen jaar zo lang mogelijk te bewaren.
Spanning te lijf door juist te ontspannen. Wij spelen onze nieuwe single Als het golft.
Men is blij dat we weer gaan beginnen, ons nieuwe nummer is anders en mooi, en maakt nieuwsgierig naar de cd die in september uitkomt. Nu snel lekker eten in café-restaurant Amsterdam en op naar Naaldwijk.
Als ik al gedacht had dat na een jaar stop alles anders zou zijn word ik uit de droom geholpen. Er is niet veel veranderd. Veel bekende gezichten onder crews en bandjes. In een flits zie ik België 1-0 scoren. En dan staan we weer op het podium met een paar duizend mensen voor onze neus.
Antonie (drummer) telt af en het begint weer. Nico (gitarist) en ik kijken elkaar aan. We grijnzen. We weten het weer. We spelen twee toegiften.
Na afloop een interview met Hans van den Burg van Gruppo Sportivo voor TV West. Goeie kerel.
Om half drie thuis. Er ligt een krabbeltje van Liefje. Ze heeft ons bij Paul de Leeuw gezien. Erg leuk vond ze het, een waardig begin: fris, energiek, wijs, rustig. Ook ligt er een lovend rapport van onze dochter Mira aangaande toneellessen die ze volgt bij de jeugd- theaterschool. Natuurlijk geef ik waar ik kan hoog over Mira op. Als anderen dat doen ben je als ouder dubbel trots.
Ik werk mijn dagboek bij en ga naar bed.

Z Z M D W D V
Lief, Mira en ik worden om twee uur thuis opgepikt. Er is toch iets veranderd in het afgelopen jaar. De aardige tweelingbroers van pompstation Bisde, een vaste stop op onze trips naar het zuiden, hebben de zaak verkocht.
Het gaat hen hopelijk goed.
Rond zessen zijn we op Pinkpop. Indrukwekkende ambiance. Zo'n immens terrein met een gigantisch podium, nu nog helemaal leeg. Zenuwachtig? Vragen festivalbezoekers die zeggen speciaal voor ons te komen en voor Pearl Jam.
Naar waarheid antwoord ik: nee.
Spannend is het wel. Ik moet drie nieuwe teksten onthouden. Maar aan de andere kant: wij spelen al 19 jaar samen en zijn daarmee veruit de meest ervaren band. Hoe nerveus moeten die andere groepen zich dan wel niet maken voor zo'n optreden voor 50.000 mensen met een live-registratie van radio en tv erbij?
Of worden ze niet zenuwachtig omdat ze uit Amerika en Engeland komen?
We eten smakelijk in de restaurant Pirandello in Winseler Hof. Leg onze trompettist Mike uit Zeeland uit wat een amusegueule is.
Zo'n klein hapje vooraf om de keel te amuseren, om je smaak te kietelen, een lekkertje 'to tickle the taste'. Testikels, dat is het woord, natuurlijk!
We spreken de laatste veranderingen in de setlijst door. Toch Wakker in een vreemde wereld als tweede nummer morgen.
Die is zo'n 's ochtends te raak om te laten liggen. Vervolgens zien we Nederland - Tsjechië beneden in de bar. Zo willen we niet winnen.

Z Z M D W D V
Om zeven uur klaarwakker door zangoefeningen van twee Amerikanen in de kamer naast ons. Grand Hotel Heerlen. Misschien zijn het de jongens van Venice, de act voor ons.
Ben onder de indruk van hun discipline, maar tegelijk verbijsterd over hun a-socialiteit. Wodi-wodi-wodi-wodiwo. Een uur lang. Ik had liever nog even doorgeslapen, dat is beter voor mijn stem.
We ontbijten. Zijn om 11 uur op het Pinkpopterrein. Meen inderdaad melodieuze harmonieën van onze buren te horen.
Achter het podium is het een nijverheid van belang. Die enorme hoeveelheid flightcases met apparatuur en instrumenten. Roadies, tot op hun huig getatoeeerd, al vanaf zeven uur in de weer om drumstokken ruw te raspen en nieuwe snaren op gitaren te zetten voor hun bandjes die vroeg in de avond zullen optreden.
Om 12.15 uur is het Binnen zonder kloppen. Weer grijnzen Niek en ik.
Het publiek reageert geweldig. Zoals ze meegolven op Als het golft - prachtig!
Ik voel me erg op mijn plek, er gelukkig. Het is allemaal zeer goed overgekomen blijkt na afloop. Liefje is trots. Mira zo nodig nog trotser. JB Meijers van Supersub, die onze nieuwe cd co-produceert met Antonie en voor de radio en tv Pinkpop opneemt, is enthousiast. Interview met Dolf Jansen voor de NPS hoog boven op de toren met een schitterend uitzicht over het terrein en met SBS 6.
Signeersessie voor Amnesty en Free Record Shop. Er is niks veranderd. 's Avonds thuis zie ik Dansen op de vulkaan terug op tv bij de hoogtepunten van die dag.
Ik flos een nieuwe vulling uit een kies.

Z Z M D W D V
Jan-Willem komt langs met heerlijke taartjes. Ik haal Mira uit school. Samen naar de bieb materiaal zoeken voor haar spreekbeurt over het menselijk gehoor. Rustig dagje. Hoef niet veel.
Eigenlijk is er de dinsdag dichtersavond: dan treffen mijn vrienden Jan en Bart en ik elkaar in cafe Z. We vertellen elkaar de belevenissen of bedenksels van de voorbije week in de vorm van een gedicht. Maar Jan belt dat hij de dichtersavond een dagje wil uitstellen.
Hij kampt met voetschimmel.
Hij volgt een kuurtje dat hem een week lang het gebruik van alcohol belet. Je verzint het niet. Een zuivere vorm van je reinste poëzie. Je hoeft het alleen maar op te schrijven.

Z Z M D W D V
Kwart over zeven op. Fiets met Mira naar school. Ze heeft van haar oorarts een model van het menselijk oor te leen voor haar spreekbeurt. Misschien fiets ik wel voor het laatst zo met haar mee. Na de zomer gaat ze naar de middelbare school.
Terug thuis duik ik weer in bed.
12 uur op.
Loop hard, mijn eiland rond.
Hou mijn hacky sack (gehaakte kleine voetbal) 100 keer hoog, de grote bal 150 keer.
Douche. Scheer.
Pak mijn tas in voor vanavond. Zingen met De Dijk bij Villa BVD
Maar eerst naar Studio 150 waar we onze nieuwe cd opnemen. Ik zing Waar is iedereen en Lachen van het huilen.
We eten in café Het Paleis een lekkere pasta.
Om half acht richting Hoenderloo. Frits Barend en Henk van Dorp vragen of ik aan tafel wil meepraten met Jan Mulder en Martin Bril. Wat mist het Nederlands elftal is de hamvraag? 'Soul' zeg ik en dat lijkt een duidelijk antwoord.
Prompt ben ik bij het zingen van Als het golft mijn tekst kwijt en moet ik flink improviseren om het niet al te erg te laten opvallen. Om twee uur zitten we in de auto terug.
De uitgestelde dichtersavond ga ik niet halen. Nu is het er door de drukte ook niet echt van gekomen om te rijmen. Ik heb hooguit een snelle vrije: Pap, je staat in de top-tien van Philip Cocu / met Laat het vanavond gebeuren / maar eigenlijk vindt-ie alles van De Dijk goed / en waarom weet ik niet maar / ik moet denken aan Jan van Halst van wie al De Dijk-cd's zijn gestolen / op promotietoer met zijn zieltogend elftal van Ajax / in China.

Z Z M D W D V
Terwijl ik buiten mijn grachtenloop jog, belt Frits Barend met Liefje. Franse en Spaanse journalisten warem enthousiast over Als het golft. En hij heeft met Frank Rijkaard gesproken. Die vindt ook dat het bij het Nederlands elftal in de eerste wedstrijd aan soul ontbrak. Kan je nagaan.
Ga naar de studio. Er wordt gewerkt aan orgel en gitaar van Was dat maar waar. Kom niet aan zingen toe. Loop naar binnen bij Galerie Torch voor een expositie van foto's van een jonge Dylan. Te laat. De lijsten staan ingepakt tegen de muur om naar Basel gestuurd te worden. Maar ik mag de catalogus zien. Krijg thee. Haal mijn eigen foto's op bij de Hema.
Het is heerlijk weer. We eten met de band lekker Thais bij Sjaalman. Vanavond zetten de blazers hun partijen op de tape. Ik ben daarbij niet nodig en kan naar huis om aan dit stukje te werken. Het wordt toch weer half vier.

Z Z M D W D V
Prachtig stralende dag. Verjaardag van onze moeder. Hoe anders zou alles zijn geweest als zij er nog was. Er ligt een fax van Jan: de fietsvakantie kan doorgaan. Hoera! Met de dichters fietsen in Frankrijk.
Tot het zover is: optreden. Ons eerste 'normale' weekeinde met De Dijk begint. Vanavond naar Raamsdonk. Morgen Marrum. Zondag Heiloo. Mooi mooi mooi.
Geschreven door: Onbekend


festivalinfo.nl
RECENSIE: De Dijk - Groef
Oor
De Dijk - Groef - UNIVERSAL
AD
De Dijk - Groef   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982