homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vastSolomon Burke is er toch een beetje bij in Paradiso
24 november 2010 - Parool

De Dijk/Solomon Burke, luidde het affiche. De dood bleek een spelbreker. In Paradiso hield niet iedereen het droog. Dit gaat niet een feestelijke avond worden.

De Dijkvoorman Huub van der Lubbe verbijt zich. Naast hem had soullegende Solomon Burke moeten staan, die gisteravond de met de Amsterdamse band gemaakte cd Hold on tight zou presenteren in Paradiso.

Het mag niet zo zijn. De zeventigjarige Burke stierf zondag op Schiphol. De soulzanger, tevens voorganger van 'de kerk waar alles kan', is niet in de poptempel, maar wellicht in het hiernamaals. Van der Lubbe: ''Het zal me daar een swingende boel zijn.''

In Amsterdam swingt het ondanks alles ook. Zo staat daar om te beginnen blueslegende Sam Mayfield, meegereisd om zijn baas Burke muzikaal te begeleiden en in te leiden, zoals hij dat de afgelopen dertig jaar al deed. En dan heeft De Dijk, meer rock en soul dan wat dan ook, snoeihard de blues.

Daarna had Burke op zijn podiumtroon moeten zitten met My rose saved from the street, de vertaling van De Dijks Mijn van straat geredde roos. Nu staat Van der Lubbe er dan maar zelf, terwijl hij liever in de coulissen was gebleven om zijn idool te zien zingen, en vervangt hij de zanger die hem had moeten vervangen.

Dus horen we Burkes favoriete Dijknummers alsnog weer in het Nederlands, met hier en daar een Engels uitstapje. Het moet en het zal is Enough is Enough en Wanhoop niet zingt Van der Lubbe als Don't despair - dat bekt in het Engels toch anders.

Een echt De Dijkconcert wordt het natuurlijk niet. Met verwijzingen, videointermezzo's en gastoptredens - wellicht al gepland voor Burkes verscheiden - bewijst de band de ster van de avond evengoed alle eer. Als dochter Candy en kleindochter Sophia zich, terwijl het lichaam van hun vader en opa twintig kilometer verder op terugkeer naar Amerika wacht, bij de mannen van de band voegen, verandert Paradiso in één groot brok in één grote keel. Ze zingen Burkes bekendste nummer Everybody needs somebody to love, met hulp van een gospelkoor culminerend in When the saints go marching in, en houden het - net als enkele bandleden - niet droog. Het Deep River Quartet brengt Burkes Goodbye baby. Kippenvel.

En Van der Lubbe? In Niemand in de stad, dat dominee Burke niet wilde zingen omdat het over de dood ging, verwerkt hij zijn verdriet, ook over zijn overleden broer. ''Mama, papa, Harald, Solomon, iedereen gaat maar dood. En de rest zit in de kroeg.''

Burke zien we op het grote scherm. Hij is er dan wel niet bij, maar we klappen hard voor een videoclip. Dan zijn Candy, Sophia en Sam alweer op weg naar Schiphol. (NATHAN VOS)


Geschreven door: Nathan Vos


BN/DeStem
Avro brengt eerbetoon aan Toon Hermans
NH Dagblad
De Dijk: We Beginnen Pas-Ahoyconcert 2006 (Universal)
Metro
Memorabel verjaardagsfeestje
NRC Handelsblad
Jubileum De Dijk met veel vrienden
Algemeen Dagblad
Jubilerende De Dijk verrast door optredens
NH Dagblad
Jubilerende De Dijk verrast door artiesten en kinderen
Telegraaf
Verrassingsconcert voor jubilerende De Dijk
Volkskrant
‘De winst zit ’m in het pure zingen’
Eindhovens Dagblad
De Dijk in de schijnwerpers
Metro
Na 25 jaar nog net
nieuws.nl
Wende zingt duet met Huub van der Lubbe
NH Dagblad
Indian Summer slaagt met goeie concerten en prachtig weer
De Stentor
Groots onthaal
Parool
Een tocht met de Nederlandse band ‘De Dijk’.
Algemeen Dagblad
Huub van der Lubbe ontroert
Metro
Concert: De Dijk
Algemeen Dagblad
Het grote genieten van De Dijk (25)
Spits!
Dikke muziekvrienden in Ahoy’
De Gelderlander
De Dijk: al 25 jaar lang geen baaldag
Libelle
Baby boomers
Zin
Gedeelde passie   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982